Editorial

Més dubtes que certeses a Educació

Com calia esperar, una de les primeres mesures del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha estat anunciar una reforma d'importància. Una reforma que obre grans incògnites, perquè no concreta res. El Ministeri d'Educació proposa eliminar l'últim any de l'ensenyament secundari obligatori (ESO) i afegir-ne un de més al batxillerat. La gran majoria d'estudiants acaben el tercer curs de l'ESO amb 15 anys. Com que l'edat legal per treballar comença als 16, això significa que un grup notable haurà de fer un curs de batxillerat o de formació professional (o qualsevol altra fórmula ignota), però sense voluntat de continuar. Primer despropòsit. A més, en ser un curs obligatori, haurà de ser gratuït. I així, pot passar que hi hagi una part de la formació professional o del batxillerat que sigui gratuïta i una altra que no. Segon despropòsit. La proposta implica uns canvis tan enormes que és difícil que es puguin resoldre d'aquí al setembre del 2013.

Tampoc se sap com es finançarà aquest canvi en un moment de grans retallades. El primer gran canvi modernitzador de l'ensenyament a l'Estat espanyol, la llei general d'educació de Villar Palasí, va fracassar per falta d'un finançament adequat. Però el PP està ansiós per demostrar a les seves bases que governa i que liquidarà l'“herència socialista”. Fa anuncis quan encara no té clar el que vol fer.

Seria un bon senyal que els responsables de l'ensenyament de qualsevol govern deixessin les institucions educatives tranquil·les durant una llarga temporada. Fent els canvis puntuals que requereixen les circumstàncies, però sense provocar un gran trasbals propagandístic cada quatre anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.