Editorial

Incendis en lloc de nevades

Dos anys després de les fortes nevades que van col·lapsar bona part de les comarques gironines, l'incendi declarat ahir a Santa Cristina d'Aro ha posat de manifest que, malgrat els esforços dels voluntaris i del compromís de les administracions, la imprescindible neteja dels boscos ha quedat a mig fer. La massa forestal, que abans del temporal de neu ja estava en perilloses condicions de deixadesa, es va convertir després en una autèntica selva d'arbres caiguts. La fusta assecada i un hivern extraordinàriament poc plujós han fet la resta i ho han transformat tot plegat en un polvorí que ha desfermat totes les alarmes amb vista a un estiu que es presenta molt complicat.

En el moment d'escriure aquestes ratlles, el foc seguia el seu camí al massís de l'Ardenya i ja havia obligat a evacuar quatre urbanitzacions amb caràcter preventiu. A més, cent vint persones havien estat evacuades, moltes d'elles temporalment allotjades als pavellons de Llagostera i de Tossa de Mar. Pendents de l'evolució de les tasques d'extinció i de l'avaluació final que se'n pugui fer, ja hi havia quatre- centes hectàrees afectades, una xifra que indica que ens trobem davant d'un dels incendis més importants dels darrers anys a les comarques gironines. Paral·lelament, els bombers lluitaven també per apagar l'incendi declarat al Pirineu lleidatà, amb mil cinc-centes hectàrees més. En una sola jornada, doncs, la franja afectada va dibuixar una zona de risc al nord de Catalunya que va des de la Ribagorça fins a la Costa Brava. Els incendis, una amenaça recurrent sobre una massa forestal extensa i poc cuidada, mostrant tot el seu potencial fora de temporada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.