Editorial

El cost de la prevenció

La reunió del consell de govern del Banc Central Europeu s'ha celebrat aquesta setmana a Barcelona sense cap mena de problema. La possibilitat que es repetissin els aldarulls del 29-M va portar l'administració a dissenyar un dispositiu policial extraordinari, que ha mobilitzat fins a 8.000 agents dels Mossos d'Esquadra, de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil, i ha comportat també la suspensió del Tractat de Schengen. Si l'efectivitat del desplegament s'ha de mesurar per la inexistència d'incidents, sens dubte s'hauria de dir que ha estat tot un èxit. Ara bé, no sabem del cert què hauria passat amb un dispositiu més reduït.

L'efecte preventiu ha estat el principal argument esgrimit pel Departament d'Interior per defensar el desplegament policial, tot i reconèixer que potser no era necessària una presència tan notable dels cossos estatals. El cost del dispositiu ha centrat bona part de les crítiques, ja que es fa difícil d'entendre que en la situació econòmica que estem passant, hi hagi una despesa extraordinària que ara podria semblar innecessària. Cal dir, per contra, que no hem de comptabilitzar danys milionaris com els de la jornada de la vaga general.

La reunió del BCE s'ha celebrat sense ensurts i la imatge de la ciutat, malmesa pels fets del 29-M, ha sortit indemne. Hi ha tingut a veure el dispositiu de seguretat, sens dubte, però també el comportament dels seus ciutadans que han hagut de conviure durant dos dies amb una presència, desacostumada, dels cossos policials al carrer. És d'esperar que la normalitat que ara ens fa pensar que el dispositiu policial era exagerat es repeteixi la setmana que ve.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.