Editorial

Llibreries de referència al territori

Tradicionalment, les llibreries del territori han tingut un doble valor en relació amb les del nucli urbà de Barcelona. Si bé tots aquests espais han fet un paper que va més enllà de la transacció comercial: xerrades, debats, presentacions i col·loquis, en el cas de les de poblacions mitjanes i petites han hagut de corregir, d'una manera vocacional i altruista, la manca d'infraestructures culturals. Algunes d'elles han esdevingut referència intel·lectual, educativa i lúdica de primer ordre. Aquestes diferències no impedeixen que el conjunt de llibreries de tot el país hagi de fer front al futur amb certa tranquil·litat, sobretot perquè el descens de la venda de llibres no vol dir davallada de lectors, sinó canvi d'hàbits de lectura. I aquí cal adaptar-se als temps.

La crisi està capgirant molts projectes i negocis. Els llibreters venen menys llibres. No obstant això, aquest descens es compensa culturalment amb el creixent ús dels préstecs bibliotecaris. Una altra alternativa per al futur de les llibreries és la diversificació d'oferta amb l'entrada de productes de marxandatge. La competència deguda a l'augment de les grans superfícies és contrarestada, no obstant això, amb el tracte personalitzat, que és la clau que tradicionalment ha donat a les llibreries el seu caràcter d'espai de promoció i debat cultural.

La solució al moment delicat de les llibreries consisteix a treure el màxim profit dels sistemes de promoció que ofereixen les xarxes socials i els webs que totes les llibreries actualitzen de la millor manera. El llibre digital no sembla, ara per ara, que hagi de ser el jutge de la pervivència de les llibreries.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.