Editorial

Un canvi de política per a Grècia

Diversos governs de tota la Unió, també el de l'Estat espanyol, van saludar ahir com un gran èxit la victòria relativa dels partits grecs que estan a favor de mantenir-se dins de l'euro i complir amb els pactes d'austeritat... tot i que revisats. Però aquestes eleccions, per elles mateixes no han solucionat res. S'ha de formar un govern, i s'ha de veure la disposició dels socialistes del Pasok a integrar-s'hi. Si ho fan finalment serà des de la pura responsabilitat política, perquè les reformes que va haver d'aplicar Iorgos Papandreu han passat una elevada factura electoral a aquest partit. Formar part de la coalició implica més desgast i observar com la formació comunista Syriza li continua prenent electors.

La lliçó i avís de les eleccions gregues és que la Unió Europea en general i Alemanya en particular han de canviar la seva política. No respecte de Grècia, sinó respecte de tots els països que passen un moment complicat. Un canvi de política que no pot consistir a mantenir l'austeritat i allargar els terminis per pagar el deute, com a simple gest de bona voluntat perquè els grecs han votat allò que Alemanya volia, sinó a afluixar la pressió i apostar pel creixement. Perquè el creixement alleugerirà els patiments socials i perquè és la millor manera de garantir-se que els deutes es pagaran i que baixarà la pressió reflectida en la prima de risc. L'alternativa a no canviar la política general és ben previsible: més mesures d'austeritat desgastaran el govern grec, que es veurà abocat a fer unes altres eleccions d'aquí a uns mesos. Grècia es convertirà, com altres països del sud, en un focus d'inestabilitat política i social constant. Cal preguntar-se si és això el que necessita Europa en aquesta hora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.