Editorial

El gran debat del Parlament

El debat anual de política general que comença avui a la tarda al Parlament de Catalunya té aquest any una dimensió especial i una transcendència mai vista des de la recuperació total de les institucions democràtiques catalanes fa més de trenta anys. Els esdeveniments de les últimes dues setmanes i l'acceleració del procés polític cap a l'estat propi fan que les tres jornades que ha de durar el debat siguin alguna cosa més que el tradicional repàs de l'acció de govern. Catalunya, i dir Catalunya és referir-se fonamentalment a la seva ciutadania, està apostant aquests dies per obrir una via constituent cap a l'alliberament d'una relació amb Espanya que no només s'ha demostrat contraproduent, sinó que s'està constatant que és impossible de canviar.

El discurs del president Mas ben segur que girarà avui a l'entorn d'aquests plantejaments de futur, i que haurà escoltat les reclamacions del carrer. El debat que es faci aquests dies al Parlament ha de saber prioritzar, sense oblidar la complexa situació financera i els problemes més immediats, quin ha de ser el model de país cap al qual cal encarar la proa. La discussió s'ha de fer sense obviar cap aspecte, però ha d'estar presidida per la responsabilitat històrica i la mirada més enllà dels tacticismes electoralistes. Catalunya ha de mostrar des del seu Parlament una seriositat i un rigor exemplars que contrastin amb el lamentable espectacle polític que està arribant des de Madrid, on la classe política sembla que no és capaç de reaccionar a la inesperada (inesperada per a ells) reacció catalana. El debat de política general que comença avui podria ser l'últim no només d'aquesta legislatura sinó d'aquesta Catalunya autònoma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.