Editorial

Llum i ombra contra la corrupció

Les operacions judicials contra la corrupció en l'administració pública van tenir ahir un altre capítol a la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de la Selva i l'Ajuntament de Sant Hilari, on la policia espanyola va entrar de manera espectacular per portar-hi a terme diversos escorcolls documentals i detenir un càrrec públic, un funcionari i dos empresaris relacionats amb l'administració. Amb les dades de què es disposen es poden fer dues consideracions igualment importants. La primera, l'obligació de respectar les actuacions de la justícia amb el convenciment que seran guiades per la diligència. La segona, la presumpció d'innocència de totes les persones que han estat arrestades, una obligació que actualment ha caigut en un desprestigi tan perillós per a la democràcia com ho és la sensació d'impunitat que en moltes ocasions es té davant la corrupció.

Hi ha alguna cosa que no acaba de resultar convincent, tanmateix, en l'operació que es va fer ahir. Resulta com a mínim sorprenent el gran desplegament i exhibició de recursos policials espanyols per fer uns escorcolls espectaculars destinats a obtenir una documentació fàcilment localitzable al web de les entitats escorcollades. Sense posar en dubte ordres ni criteris perquisidors, caldria fer la consideració que, en democràcia, davant l'ombra de sospita que s'estén sobre la política i les administracions, els poders públics, el judicial inclòs, són responsables d'escollir entre la pruïja per retornar el crèdit a l'estat de dret o la contribució al desprestigi de les institucions que ells mateixos representen i fiscalitzen. De la tria entre una opció o una altra depèn la consolidació o l'afebliment de la democràcia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.