Editorial

Malestar sense líder a Ucraïna

El principal problema que té Ucraïna en aquests moments és que el malestar social contra el president Víktor Ianukóvitx no té un líder clar, a diferència del que va passar fa gairebé una dècada, amb l'anomenada revolució taronja. Ucraïna es mou ara entre dos pols: els partidaris d'allunyar-se de la tutela russa com més aviat millor i els que, al contrari, voldrien un acostament més gran a Moscou. Aquestes dues posicions tenen una arrel històrica. Milions d'ucraïnesos van morir de fam arran de les col·lectivitzacions soviètiques i com a càstig després de la Segona Guerra Mundial, ja que se'ls va considerar, a tots ells, col·laboradors dels nazis. La població ucraïnesa assassinada va ser substituïda per colons russos.

Tot i que la guerra freda és cosa del passat, Rússia continua veient Europa amb recel. Va transigir amb la pèrdua d'influència sobre els seus antics països satèl·lits en favor de la UE, però no està disposada que aquest procés es repeteixi en territoris que abans eren part de la Unió Soviètica. Però l'interès d'uns i altres és estratègic, no moral. Ucraïna és un territori capital per al control del gas, i, per la seva banda, té molt presents les grans dificultats econòmiques que li pot provocar Rússia amb un embargament energètic, com ja ha succeït en el passat. Les dificultats són el present. El benefici d'associar-se amb Europa encara s'ha de veure.

El malestar social a Ucraïna té altres explicacions. Per exemple, que la corrupció augmenta i s'estén any rere any, mentre les dificultats econòmiques per al conjunt de la població creixen. Però no hi ha cap alternativa clara ni un líder que sàpiga canalitzar aquest malestar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.