Editorial

Amenaça elèctrica a la recuperació

En oberta contradicció amb el que el Ministeri d'Indústria afirmava en els últims dies, la tarifa elèctrica experimentarà un formidable increment, tant com de l'11% a partir del gener que ve. Igualment, d'acord amb el principi que el govern espanyol fa tot el contrari del que promet, Indústria també apujarà la part que li pertoca pels anomenats peatges elèctrics. Tot plegat ha estat molt mal rebut per empreses, sindicats i consumidors. Aquest increment és un torpede a la línia de flotació de les empreses, que ja paguen ara mateix un preu superior als seus competidors europeus. I, per tant, la factura elèctrica amenaça de destruir els esforços que han recaigut, en gran part, sobre els salaris dels treballadors i sabotejar la recuperació que Rajoy diu que albira. Les famílies també veuen amb gran preocupació aquest increment perquè suposa una altra reducció de la seva renda.

Aquest fort augment es justifica per l'anomenat dèficit tarifari, equivalent a uns 26.500 milions d'euros. És a dir, que, tot i el que paguen els consumidors, no n'hi ha prou per cobrir tota la despesa de generació. L'administració tampoc pot imposar moderació a les elèctriques perquè ella mateixa té contret un deute molt elevat i perquè una intervenció aniria en contra dels principis del liberalisme.

Però és en nom d'aquest mateix liberalisme que s'ha d'exigir que augmenti la competència entre les empreses elèctriques. Al final, el sector s'ha convertit en un oligopoli amb una estructura de producció ineficient. Cal exigir que el mercat s'obri totalment a la competència exterior perquè els preus estiguin més d'acord amb la capacitat del mercat interior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia