Editorial

La gran feina a favor de la llengua

La Plataforma per la Llengua va festejar ahir els seus vint anys amb l'entrega del primer premi Martí Gasull a l'exemplaritat en defensa de la llengua. El guardó, atorgat a la lluitadora Assemblea de Docents de les Illes Balears, s'ha establert en memòria de qui va ser un dels fundadors d'aquesta entitat. Vint anys després, el balanç de la feina feta per la Plataforma per la Llengua és del tot positiu i ha aconseguit fites molt destacables fent que el català sigui ara present en àmbits on abans era del tot invisible. Ha estat, certament, una lluita de David contra Goliat perquè el marc legal actual no és, malgrat els avenços fets, l'adequat –ni a Catalunya i menys a la resta dels Països Catalans– per “aconseguir que el català esdevingui la llengua comuna, de cohesió social i d'interrelació entre totes les persones del nostre àmbit lingüístic”, un dels grans objectius de la Plataforma.

“Garantir i promoure l'ús del català en tots els àmbits i registres perquè hi sigui present com a llengua de ple dret”, és un altre dels grans reptes que s'ha marcat l'entitat, una fita que ja parla per si mateixa de l'anormalitat en què viu la nostra llengua, víctima d'una forta repressió durant segles i ara mateix, malgrat l'actual règim democràtic, menystinguda per l'Estat. Un objectiu, aquest, el d'assolir la plena normalitat, que altres llengües veïnes amb un nombre similar de parlants, però amb un estat al darrere, fa temps que han aconseguit. És per això que, indubtablement, només l'assoliment d'un estat propi permetria aquesta plena normalització. Llavors es podrà aconseguir un altre dels objectius fixats per la Plataforma per la Llengua: l'autodissolució, perquè s'haurà acabat la feina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia