Editorial

Escòcia, exemple envejable

Tal com ha recordat el president de la Generalitat, Artur Mas, si una cosa diferencia el referèndum independentista escocès de la consulta catalana és la disposició negociadora mostrada pel govern britànic. Aquí, tot i les reiterades mobilitzacions ciutadanes al carrer i les peticions de diàleg formulades des d'una clara majoria parlamentària favorable al dret a decidir, el govern espanyol continua mirant cap a una altra banda. A quatre dies de la votació escocesa, però, resulta comprensible que el primer ministre, Alex Salmond, eviti caldejar l'ambient amb comparacions que podrien inquietar les autoritats comunitàries, sempre cautes davant la possibilitat de qualsevol canvi de fronteres als països membres. És veritat, tal com diu Salmond, que per poder avançar el procés escocès no es veu obligat a esquivar els paranys legals que desafien la determinació del sobiranisme català. Però això no erosiona la qualitat democràtica dels impulsors de la consulta, sinó més aviat la dels governants espanyols que s'entossudeixen a impedir-la.

És igualment evident que, alliberat de la pressió d'aquesta recta final i recompensat amb un resultat presumiblement satisfactori, el líder polític escocès ja no es veuria obligat a marcar cap distància amb Catalunya. Perquè, si com ell mateix ha reconegut, el procés escocès ha de ser a partir d'ara un model universal a seguir per part de totes les nacions amb aspiracions similars, el més lògic és que els catalans ens hi emmirallem. No, Catalunya no és igual que Escòcia, prou que ho sabem i ho lamentem, però els objectius són perfectament comparables i la legitimitat de les aspiracions dels seus respectius ciutadans, també.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia