Articles

TVE, un peix que es porta l'oli

Encara tinc durícies als dits, de tant tocar les tecles del comandament de la tele. Va ser durant el partit del Barça, aquell vespre feliç de la Supercopa amb quatre gols al Sevilla. El partit es va poder veure en obert per TVE, però que la retransmissió es fes a través d'una cadena pública no vol dir que estigués al servei de tot el públic. Refiat de les prestacions de la TDT, em vaig fer un fart de remenar les opcions d'idioma del comandament. En va. TDT deu ser el mateix que UBNAPR (un be negre amb potes rosses).

Malgrat que hi tinc molta pràctica, no m'acostumo a sentir el Barça en castellà. Fa mal a les orelles quan parlen de Sandro Rossel. No hi ha locutors catalans que sàpiguen dir Rosell? Sí, unes quantes dotzenes, però la política de TVE és portar un locutor de la casa amb un assistent per cada banda que comenta alguna peculiaritat regional dels rivals. El periodista que podríem dir que representava el Barça va tenir un paper ínfim, nul, va parlar més el del Sevilla. Josep Fèlix Pons va ser locutor de TVE molts anys i una vegada se li va escapar la paraula boira durant un partit en què no es veia res. Tot i que ell va argumentar que era una paraula castellana correcta, li van dir de tot. Ara això no passa, perquè TVE és un peix que es porta l'oli. Desembarca a Barcelona com si anés a retransmetre un partit de l'Almendralejo. TVE no li picarà la cresta a ningú per dir Rosel.

La UBNAPR, vull dir la TDT, no permet tampoc canviar els comentaristes experts, generalment exjugadors de primera. Han de filar molt prim quan juga el Barça. És de bon gust i d'una espanyolitat irreprotxable insistir en les febleses del Barça i donar esperances al rivals per sistema. Si no ho fessin així, feririen moltes sensibilitats. I com que amb les coses serioses no s'hi juga, la UBNAPR o TDT també deu estar sota el control de la parella de guàrdies civils que vetlla escrupolosament pels drets fonamentals de la persona humana, la qual cosa, ai las, no ens inclou ni a vostès ni a mi. Em refereixo al Defensor i la Defensora del Pueblo, una parella que TUMQST.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a