Opinió

Els ulls que ens observen des de la Devesa

Les ciutats han estat creades perquè hi visqui una única espècie animal, l'home, i per això, més grans o més petites, s'han dissenyat per a resoldre unes necessitats que són comunes arreu del món. L'increment de l'activitat humana ocasiona que augmenti l'abundància d'espècies animals de ciutat, que són les mateixes a tot arreu (coloms i pardals, rates i ratolins), i que es redueixi la presència d'espècies natives.

És així com han esdevingut habituals les escenes on la fauna urbana ocupa molts espais de la ciutat, assolint grans densitats, fins al punt de representar problemes de convivència amb els humans o de salubritat, accidents, soroll, etcètera.

Les taques verdes de les ciutats, constituïdes molt sovint per vegetació introduïda, faciliten la creació d'hàbitats per a espècies animals tolerants a aquests ambients suburbans. A l'entorn natural de Girona hi trobem espècies d'alt valor natural i social i la Devesa és l'espai suburbà que hi connecta, el més important i emblemàtic de la ciutat de Girona.

Els ciutadans hem presenciat el debat que hi ha hagut per acordar un Pla d'Usos i Gestió de la Devesa de Girona, tan complicat, que en cap moment no s'ha pogut pensar en res més que no fos l'ús estrictament urbà de l'espai. No hem sabut veure en cap moment que es fes cap referència a les espècies d'interès que s'hi poden observar o sobre valors naturals en general.

L'Ateneu Naturalista, gràcies a la col·laboració dels voluntaris, elabora un registre d'observacions de fauna a diferents indrets de la ciutat de Girona. En aquests registres (visiteu www.ateneunaturalista.com) hi ha detectada molta més fauna de la que segurament la majoria de nosaltres imaginem. En els últims 10 anys, per exemple, s'hi han observat moltes espècies diferents d'aus, a part de la típica fauna urbana. Són tots aquests ulls els que ens observen des de la Devesa, però mai no n'entrarà cap a dins de la ciutat.

Precisament les entitats naturalistes ens suggereixen interpretar aquests espais des d'una perspectiva ben diferent, basada en una visió més mediambiental de la ciutat. Indrets com la Devesa constitueixen una gran oportunitat per tal de programar activitats d'educació ambiental, dirigides a grups escolars, per exemple, o a col·lectius interessats a gaudir d'una ciutat més propera al seu entorn natural, o bé per esdevenir un espai de lleure menys urbà.

En aquest context, seria interessant dissenyar un pla que contemplés la possibilitat d'afavorir l'apropament de la fauna de l'entorn natural i introduir-hi elements divulgatius que ho expliquessin.

Estem en període d'eleccions municipals i en període de crisi. No és temps de prometre grans inversions a les ciutats. Potser és temps de donar més valor al que ja hi tenim, d'aprendre a tenir-ne cura i d'ensenyar com fer-ho les noves generacions.

Aquest article ha estat signat conjuntament per Sergi Barrera, Ramon Bartolí, Christina Murphy, Sergi Prats i Emma Soy, estudiants del màster de Medi Ambient de la UdG

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.