Opinió

opinió

La bicicleta

A l'Ajuntament passa el mateix que quan vas en bicicleta, deixar de pedalar implica caure

Ala vida hi ha molts processos que necessiten, per mantenir-se, d'alimentació contínua. Es tracta de situacions en què, com anar en bicicleta, deixar de pedalar implica caure. La dinamització de la vida d'una ciutat és una d'aquestes situacions. En un entorn hipercompetitiu, immersos com som en una profunda crisi, les ciutats, els territoris, competeixen més que mai entre sí. Per mantenir un lloc de capçalera cal pedalar sense parar, perquè aturar l'ambició implica, automàticament, caure, perdre posicions.

Per això, ara que es compleixen 130 dies de les eleccions i 100 dies de govern de CiU en minoria a l'Ajuntament de Girona, volem aportar idees per ajudar el govern municipal a sortir del marasme, de la paràlisi per l'anàlisi en què es troben instal·lats. Com a oposició hem de controlar l'equip de govern però també ser constructius. Hem de criticar l'aturada evident de la maquinària municipal, però també volem explicar quina programació teníem dels nostres primers cent dies de govern, derivada del nostre programa electoral.

La nostra primera i principal preocupació és la superació de la crisi. Ajudar a la creació d'ocupació, estimular els canvis necessaris del nostre model productiu, i pal·liar, en la mesura del possible, els efectes negatius de la crisi sobre la ciutadania de Girona haurien estat les nostres prioritats. Per això, en els primers cent dies, algunes de les nostres accions haurien estat, entre altres, les següents.

Pel que fa a la concertació i el diàleg, constituir el comitè de direcció del pla estratègic Pacte per Girona, juntament amb els municipis de l'àrea urbana que tinguin interès de participar-hi.

Reunir el Consell Econòmic i Social de Girona, que agrupa els agents socials, i reactivar la seva comissió d'Inserció Econòmica per començar a treballar en l'elaboració concertada d'un pla d'ocupació juvenil.

Engegar el procés per agrupar les diferents agències de promoció econòmica de l'àrea urbana sota un únic paraigua: Girona, ciutat creativa.

Constituir la mesa per elaborar el pla estratègic del turisme, incorporant-hi el sector i la Universitat de Girona.

Reunir-nos amb la UdG per començar a treballar per incorporar-nos a la xarxa de ciutats de la ciència i la innovació.

Pel que fa a les gestions amb les administracions superiors per minimitzar els efectes perjudicials de les decisions centralistes de Madrid o de Barcelona, trobar-se amb els responsables de l'Imserso per negociar l'aplicació de les noves directrius de la teleassistència, de forma que no perjudiquin el servei que actualment es presta.

Tractar amb el conseller Lluís Recoder del canvi de la línea d'actuació del seu departament de Territori i Sostenibilitat, que ha portat a la caiguda en picat del nombre de passatgers de l'aeroport de Girona.

Tractar amb el conseller Boi Ruiz de la necessitat de no aturar el procés del nou Trueta i de com minimitzar els efectes sobre la nostra població de les retallades sanitàries.

Tractar amb la consellera Pilar Fernández del trasllat de l'Audiència i del possible traspàs de la Casa Pastors a l'Ajuntament.

Tractar amb la consellera Irene Rigau del canvi de condicions de subvenció per part de la Generalitat en relació a l'escola municipal de música i a les escoles bressol municipals.

Tractar amb el conseller Josep Lluís Cleries de la concertació de l'obertura del centre de dia de Santa Eugènia i de la valoració de la col·laboració en el projecte dels pisos tutelats de Barri Vell.

Pel que fa a l'estímul de la participació transversal en els diferents barris de la ciutat, convocar la trobada de les meses territorials de barri a tots els barris de la ciutat

Pel que fa a la necessitat de vetllar per la continuïtat i la millora de la qualitat dels serveis municipals, crear amb la major celeritat possible la nova empresa pública de recollida de residus i de neteja municipal.

Preveure l'aprovació de les noves ordenances per al proper any que s'hauran d'aprovar en el ple municipal del mes d'octubre.

Pel que fa a mantenir el programa d'actuacions previst per no aturar els impulsos a l'economia productiva, obrir el centre de dia de Santa Eugènia, obrir la plaça Leonor Johé i encarregar l'estudi per convertir els baixos de l'edifici en comissaria de proximitat.

Accelerar els treballs per poder obrir el centre La Marfà aquest vinent mes d'octubre, tal com estava previst.

Iniciar l'obra prevista de rehabilitació de l'antic conservatori de música, sota les Voltes d'en Rosés

Iniciar l'obra prevista de construcció del centre cultural i cívic del Barri Vell a l'antic Cinema Modern.

Pel que fa al finançament, afortunadament el govern sortint va deixar disponibilitat de fons per poder continuar treballant durant aquest any sense entrebancs. Per posar només alguns exemples d'algunes partides disponibles: 400.000 euros de romanents, 200.000 euros de fons de contingència i 800.000 euros de partida per a l'obra del Cinema Modern. Estarem molt contents d'aquí a quatre anys, si els gironins decideixen donar-nos la possibilitat de governar, de trobar aquestes quantitats a les arques municipals.

El que no hauríem fet, d'entrada, és alterar significativament el quadre de comandament de l'Ajuntament. Quan es produeix un relleu polític cal donar un temps per veure si, un cop establerta l'agenda de treball, les àrees i els seus directius, tots ells i elles digníssims professionals, són o no capaços de tirar-la endavant. En democràcia els governs precedents no són enemics, en tot cas són adversaris. En democràcia cal seguir creixent assumint les bones actuacions del passat. No es tracta de fer tabula rasa, com quan s'enderroca una dictadura, sinó d'ésser capaç de millorar el llegat rebut. No serà fent una cacera d'inexistents bruixes del passat com traurem la ciutat de la crisi. És en el futur en què ha de concentrar les energies el govern. La nostra opció hauria estat aquesta. Ho serà si en el futur els gironins ens atorguen la confiança. Per a nosaltres, abans que els interessos de partit o de grup municipal hi ha els de Girona. El nostre compromís és i hauria estat, des del govern, aquest: posar per davant de tot Girona. Primer Girona i els seus habitants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.