Opinió

Vuits i nous

Festes en dilluns

Avui que és una festa d'entre setmana, podríem parlar de les festes d'entre setmana. Així que tenen a la vista al calendari del mes de desembre els polítics cada any s'alarmen del pont festiu que alguns en diuen de la Constitució i uns altres de la Puríssima i que, es digui com es digui, deixa laboralment destrossada una setmana de l'últim mes de l'any i a pocs dies de Nadal.

Els polítics, indefectiblement, diuen que la situació és insostenible i que els festius d'entre setmana s'haurien de desplaçar a dilluns com fan en altres països d'Europa. Apel·lar a Europa és un recurs que no falla, però la veritat és que si hi rumien bé veurem que la majoria de festes susceptibles de ser traslladades a dilluns nosaltres fa anys les vam traslladar a diumenge o les vam directament suprimir. Parlo de Corpus, de Sant Josep, de Sant Pere o de Sant Jaume, que abans havien estat festius i ara ningú no sap on paren.

D'entre les festes que queden, quines situaríem a dilluns? Nadal? Nadal ja es veu que no. Sant Esteve? Ja m'hi trobo: menjant els canelons de Sant Esteve abans de Nadal perquè coincideixi en dilluns. Potser Cap d'Any. S'imaginen celebrar Cap d'Any el 27 de desembre o el 4 de gener perquè són dilluns i anar a treballar el dia 1? Els Reis? El dilluns anterior se'ns enganxarien amb Cap d'Any i al següent els nens ja seran a escola. Va: l'1 de Maig. Però llavors no serà 1 de maig. Calla: Sant Joan. El solstici tres dies abans o tres dies després de produir-se. No:: la Mare de Déu d'Agost. Passa, però, que com que aquells dies tothom és de vacances tant és que sigui en dilluns com en dijous. Doncs quina? A part de Tots Sants –i encara– només ens queden la festa d'avui, el Pilar, i la Puríssima i la Constitució al desembre. Si a Catalunya toquem el Pilar, se'ns enfadaran Saragossa, i a Guardia Civil. Si ajuntem la Puríssima i la Constitució en un mateix dilluns, una sobre l'altra, se'ns ofendrà el Vaticà, que censura la promiscuïtat. Tenir el Vaticà enfadat pot ser contraproduent a l'hora que se'ns hagi de reconèixer la independència. Tenir-hi Saragossa i la Guardia Civil faria encara més difícil el pacte fiscal. No tocaran pas res.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.