Opinió

Etcètera

Traiem les castanyes del foc

De Tots Sants a Nadal, gel, pluja i vendaval

Ja ho hem comprovat aquests últims dies, per Tots Sants desa el vano i treu els guants. A banda de l'arribada del fred, Tots Sants és època de castanyes, moniatos i panellets. D'accepcions de castanya, més enllà del fruit, n'hi ha moltes. Tenim el clatellot, també conegut com a castanyot, i el pentinat, en forma de monyo, que porten les falleres. Però una castanya també és un vas de vidre on es guarda el licor i l'excrement del bestiar de peu rodó, especialment dels cavalls i les mules. Segons el diccionari d'Alcover i Moll, a Menorca una castanya és una mentida o una cosa tan extraordinària que sembla increïble, i en l'argot barceloní, se'n deia de cadascun dels anys que un pres passava tancat a la presó. De derivats de castanya, en trobem uns quants. Un castanyar, una castanyeda, una castanyereda i un castanyerar és un bosc de castanyers. Les castanyoles, l'instrument de percussió, també les podem anomenar castanyetes, i la castanyera, a més de la dona que ven castanyes, és la paella plena de forats on torrem el fruit del castanyer. Finalment, el castanyó és un mol·lusc i la castanyoleta, un tipus de peix.

I pel que fa a les dites, sempre és millor que et treguin les castanyes del foc que algú et doni castanya o carbassa. A una persona que és molt reservada se li diu que és més tancada que una castanya i, ja ho sabeu, si no torreu bé les castanyes, castanya bullida, castanya ensopida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.