Opinió

LA COLUMNA

I si l'auditor del govern parlés català?

El govern de Catalunya ha fet arribar una carta als directius de Twitter perquè prenguin en consideració el clam popular que des de fa mesos hi ha entre milers d'usuaris d'aquesta eina social perquè incorpori la traducció al català. La campanya #TwitterEnCatalà, iniciada pel periodista Albert Cuesta, que va obrir un formulari perquè tothom que volgués demanés a Twitter la versió en la nostra llengua, podria patir amb una intervenció política. A Twitter han de percebre la campanya com una petició dels internautes, mai com una concessió política. El govern hauria de prendre nota de l'èxit de l'obtenció del domini .cat, quan la Generalitat en època pujolista i els partits van donar-hi un suport discret, sense fer soroll. L'obtenció del .cat s'entén, en part, perquè els polítics es van mantenir dues passes enrere i no van fer més nosa que servei.

La carta enviada a San Francisco, als Estats Units, està bé si no passa d'aquí. El govern, en canvi, podria fer més en altres àmbits on la seva acció és realment determinant. Penso en empreses com l'Oficina de Justificación de la Difusión (OJD), que audita la difusió de mitjans impresos i digitals. L'OJD té un cert monopoli amb els diaris catalans que volen una subvenció de la Generalitat perquè primer han de passar per caixa d'aquesta empresa instal·lada a Madrid. L'auditora no té el seu web en català ni emet cap documentació en la nostra llengua, tot i tenir un volum important d'empreses catalanes com a clientes. A l'OJD no se li coneix cap detall en favor del que fins ara s'anomenava espai català de comunicació. No existeix el concepte d'internet catalana per a aquesta gent. Tot és el pot comú estatal, amb zero sensibilitat a la diversitat lingüística, que en el cas català vertebra un mercat i un espai comunicatiu específic. L'OJD, que el govern sí que podria pressionar amb més garanties d'èxit que no pas els americans de Twitter, segueix aliena a la realitat lingüística del país. Potser que li enviïn alguna carta?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.