Opinió

Xocolata espessa

L'endemà

El proppassat dijous va tenir lloc a Barcelona una conferència interessantíssima al Palau Robert de Barcelona, organitzada per l'entitat Sobirania i Justícia que presideix l'editor Quim Torra.

Sota el títol Building a New State —en anglès, com tota la jornada— hi van participar experts internacionals que han estat assessors tècnics dels processos de creació de nous estats com ara Eslovènia, Bòsnia i Kosova, i de les transicions postcomunistes de països com ara Albània, Armènia, Geòrgia, Rússia i Ucraïna.

La feina de la conferència esmentada, eminentment tècnica, és d'aquelles que no fan gaire soroll però que deixen un pòsit fonamental per encarar el futur del país amb garanties.

Catalunya ha fet grans avenços pel que fa al seu futur polític com a nació. La independència com a concepte ja s'ha instal·lat a l'imaginari col·lectiu gràcies a la feina incansable de moltíssima gent, des dels joves que han crescut sense pors ni records de guerres o sorolls de sabres i veuen amb naturalitat la possibilitat d'una Catalunya sobirana, fins als partits polítics que han fet camí a poc a poc en el mateix sentit. Però sobretot per l'efecte del moviment ciutadà de les consultes populars, que van fer palès de forma definitiva als catalans que la independència és una opció real i tangible.

Com va dir Quim Torra en el seu discurs d'obertura, “hem passat d'un catalanisme que aspirava a federar-se amb Espanya a un independentisme que aspira a federar-se amb el món”. Conquerit, doncs, aquest bastió —inimaginable fa només 20 anys— toca seguir avançant amb pas ferm, especialment si constatem que els líders polítics i els partits no troben la manera de canalitzar aquesta voluntat popular sobiranista que ja és majoritària. Aquest és el principal valor de la conferència de Sobirania i Justícia: Ja sabem que podem fer-ho, ara toca parlar de com ho farem, i de quines feines tindrem l'endemà de la independència.

És un tema cabdal perquè, com van deixar ben clar els experts participants, el procés de bastir un nou estat després de la declaració d'independència és una tasca titànica, que requereix complicitats internacionals i un lideratge clar. És probable que la propera legislatura espanyola
acceleri els temps. Encara tenim molta feina a fer!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.