Opinió

La Columna

Quant val un soldat palestí?

Ens ho diuen les diferents vegades que s'han intercanviat presoners les dues bandes oposades i en conflicte permanent: Israel ha intercanviat 1 israelià per 1.027 palestins. 0 ara, en aquest moment, 1.150 per tres soldats capturats en la guerra del Líban en 1985, així com 65 presos i 40 cadàvers de milicians de Hezbol·là per un soldat jueu mort en 1996. O sigui, la conclusió és l'alt valor del soldat jueu i la insignificança del soldat palestí. I mentre els presos palestins es calculen en uns 5.800, les autoritats palestines diuen que tenen 280 menors i 260 detinguts. I un piló de líders palestins morts per un coet llançat apressadament, més els morts assassinats al llarg de la història (com ara la matança perpetrada per Ariel Sharon a Sabra i Chatila en 1982... o els refugiats, les ocupacions del territori, el mur, les guerres contra Israel...).

Les raons es troben en totes les resolucions no acceptades per Israel ni pels Estats Units que sempre han donat suport als jueus. Carlos Taibo, en el seu llibre Guerra entre barbaries, a la pàgina 298, parla d'expropiació originària, és a dir, que l'expropiació de les terres àrabs va ser metòdica, contínua, a sang i a foc, amb una immigració forçada dels palestins, una autèntica colonització i consciència de ser sobirà sobre una terra dels palestins originàriament, i que gràcies el naixement en 1947-1948 del nou Estat d'Israel, Palestina esdevingué la seva llar i calia expulsar-ne els palestins com fos.

Els nouvinguts es varen comportar com si es tractés dels portadors d'una nova civilització i es varen constituir en els amos i senyors d'una terra que no era seva, sinó del àrabs palestins.

Pel 1.500.000 palestins hi havia 500.000 jueus, dels quals 483.000 varen nàixer fora d'Israel, i uns 800.000 palestins es varen veure obligats a exiliar-se. Els assentaments no han cessat, les morts tampoc, la colonització és constant, la guerra dels Sis Dies, en 1967, va significar l'exili de més de 300.000 palestins... No s'han d'oblidar les intifades i el que significaren, ni els assassinats palestins....

En realitat no es pot pensar que ha sigut un triomf dels palestins, sinó que ha guanyat el colonitzador i que ha mostrat al món que l'amo és el poble jueu i que els àrabs s'han de sotmetre a qui és el dominant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.