Opinió

LA GALERIA

Un forat davant del nas

Hi ha treballadors que amb el seu ordinador absorbeixen molts punts de productivitat

Sobre les controvertides descàrregues il·legals de pel·lícules, música i jocs des d'internet, gràcies a www.youhavedownloaded.com hem sabut fa poc que també se n'efectuen algunes des d'ordinadors de La Moncloa (ep!), del Ministeri de Cultura (¡córcholis!) i de... l'SGAE (¡recórcholis!). Treballadors d'aquestes institucions, i també de companyies víctimes de la pirateria (Sony, Universal...), es descarreguen il·legalment materials protegits des dels ordinadors de la feina. Curiosa informació aquesta que ens evoca allò d'“aquell de vosaltres no tingui pecat, que tiri la primera pedra” (Joan 8,7). Curiosa, sí, però no pas sorprenent, perquè és l'enèsima demostració que en matèria de propietat intel·lectual és freqüent veure la brossa a l'ull de l'altre i no la biga en el propi (Mateu 7,3). Pensem per exemple en el cas de l'estudiant universitari que s'indignarà, amb tota la raó, si el professor utilitza un seu treball sense permís, però que potser en aquell mateix moment s'estarà descarregant cançons sense permís de la discogràfica, del compositor i dels músics que l'interpreten. “El que no vulguis per a tu no ho vulguis per ningú” ens hauríem de repetir una i altra vegada en aquest i en tants altres temes.

Però deixem aquests aspectes que cadascú ha de resoldre basant-se en les seves conviccions i valors i tornem a l'ordinador que utilitza el treballador d'una empresa o al del funcionari del Ministeri de Cultura que, des del seu lloc de treball es descarrega, il·lícitament llibres digitals o jocs, qüestió preocupant sobretot si pensem que després hi jugarà. Parlant de jocs, les estadístiques del cèlebre Farmville de Facebook demostren, precisament, que molts usuaris sembren camps i cuiden gallines des de la feina, sense ser pagesos, és clar. I ja que som a Facebook, resulta que la gràfica d'accessos a aquesta addictiva xarxa social no baixa excessivament en horari laboral. En un altre terreny, el propietari d'un web de reserves turístiques deia que aquests dies és de les dotze a les dues del migdia quan assoleixen el màxim de visites. De manera que la gran majoria de treballadors actuen molt correctament i utilitzen l'ordinador de forma responsable, però lamentablement, i tots ho sabem, n'hi ha molts altres que no ho fan i converteixen el seu ordinador en un forat negre que absorbeix molts punts del nostre índex de productivitat i el fa baixar. Heus aquí una altra qüestió a resoldre si volem sortir de la maleïda crisi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.