Opinió

LA COLUMNA

Ciutadà Adelson

Adelson és un generós finançador dels candidats presidencials republicans
als EUA

Seguir la política internacional permet de vegades passar de la dimensió global a un àmbit d'interès més local. Per exemple, entremig de la fressa mediàtica que ha envoltat a Catalunya l'anomenat projecte Eurovegas gairebé ningú ha parat atenció al fet que un dels principals finançadors de la campanya de candidats republicans a la presidència dels EUA com ara Newt Gingrich o Mitt Romney és Sheldon Adelson, el magnat immobiliari i de la indústria del joc que encapçala la societat que projecta construir al Baix Llobregat un complex d'hotels i casinos per a turistes amb la cartera ben farcida.

Adelson, de 79 anys, és –segons la revista Fortune– la setzena fortuna més gran del món i la tercera dels Estats Units, i també és fortament conservador. En principi, els habitants dels països on vol invertir els seus diners no n'han de fer res si fa servir la seva fortuna per promoure els polítics del seu país que més li abelleixin, però el ciutadà Adelson també té les seves opinions en matèria de política internacional, com ara que “els palestins són un poble inventat, que no té cap mena de dret històric a reivindicar una pàtria”. És una opinió interessant; tan respectable com la de qualsevol inversor potencial, i tan discutible com detallats i precisos siguin els coneixements de geografia i història dels qui l'escolten.

La nodrida campanya de relacions públiques que ha impulsat el ressò mediàtic del presumpte projecte de Mr. Adelson a Catalunya ha deixat de banda les seves opinions sobre pobles inventats i pàtries. És cert que la seva saviesa geohistòrica sobre Palestina ens agafa tan lluny com les seves preferències polítiques a Amèrica del Nord, però serà interessant veure quin és l'impacte del seu criteri entre d'altres pobles que també malden pel reconeixement dels seus drets com a nacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.