Opinió

naps i cops

Res canvia

Fa dos anys, durant l'anterior vaga, encara se sentia una mica de ferum de festa. Uns dies abans, per la Mercè, el poeta Joan Margarit va fer un pregó on va deixar uns versos seus de crida a la vaga. Ara, la mala llet –malestar, indignació, desassossec, neguit no són massa light?– tot ho amara. També els motius que han portat una part de la gent que ha pogut fer vaga a fer-ne. Teló de fons, escenari i tramoia sencera s'han capgirat. La presumpta societat líquida de la postmodernitat llargament anunciada s'ha tornat una escorredora sense límits. I una bomba directa a la línia de flotació de la classe mitjana.

Així i tot, sembla que res hagi canviat. Per sindicats, per antivaguistes, per les opinions a favor i en contra de l'aturada i la seva tirallonga de tòpics, gent d'ordre i revolta, drets ofesos i drets estesos, com si el món se seguís orquestrant així. Tot carrincló, estructures antigues per cada resposta –i pregunta–, una mica desclassificat, que aquí no ha passat res. Mal senyal si volem sortir d'aquesta.

Al matí, pel centre de Barcelona es reiteraven les imatges tòpiques, per bé que més heterogènies. Els piquets i concentrats davant d'El Corte Inglés eren de tall divers, des del sindicalista de pedra picada fins al quissoflauta, l'indignat o l'estudiant d'institut. Estampes esfilagarsades: a Portaferrissa, uns piquets minimanifestants començaven cridant “vaga general” i la rua, amb un pakistanès de bandera negra, acabava clamant allò de “ràbia, ràbia”; una mena d'anarquista s'enfrontava a un mosso –“treballes per al capitalisme”– i aquest li responia “gilipollas”. Tornant cap al diari vaig passar per Robadors, al costat de la Filmoteca, al Raval. Com deu ser un dia de vaga per a les prostitutes? Vaig prendre una imatge amb el mòbil i una d'elles, sud-americana, se'm va acostar amenaçadorament, reclamant que l'esborrés. La hi vaig ensenyar i la vaig esborrar. La prostituta tenia els ulls plorosos. Em vaig avergonyir. I vaig pensar que sí, que per a alguna gent les coses no canvien ni mica.@aballbona

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.