Opinió

LA GALERIA

El far de Sant Sebastià

Aquest lluminós focus nocturn que assenyala la costa a vaixells i avions és un dels tres fars més potents de la península Ibèrica

La Costa Brava, encara ara, gaudeix d'uns punts estratègics que qualsevol visitant encuriosit està obligat a fer-hi acte de presència si vol emportar-se una idea de conjunt d'aquests paratges. De Blanes a Portbou destacaríem, per fer-ne, via els alts de Sant Joan sobre Blanes i sa Palomera, la costa de Tossa a Sant Feliu, autèntica costa brava, de roques Planes a cap Roig les cales més emblemàtiques, la muntanya de Sant Sebastià i el cap de Begur dos punts elevats imprescindibles, roca Maura a l'Estartit, el golf de Roses des del Pení i Sant Pere de Roda i el cap de Creus a l'extrem nord del litoral.

Al bell mig hi trobem el cap de Sant Sebastià amb l'imponent salt de Romaboira. Pla va escriure que la terra i el cel no havien produït un angle recte més perfecte que aquesta visió del mar des d'aquesta talaia. La gent ho coneix com el Far de Sant Sebastià, que ocupa un espai privilegiat entre el santuari i l'hostatgeria i el mirador Joaquim Turró. Aquest lluminós focus nocturn que assenyala la costa a vaixells i avions és un dels tres fars més potents de la península Ibèrica.

El llibre de visites que es va estrenar quan la reina Isabel II governava i fou inaugurat l'artefacte conté dedicatòries sucoses: “No m'estranyaria si em diguessin que el Paradís Terrenal es troba en aquests paratges”. “Vine a estos parajes seiendo subsecretario del Tesoro, he vuelto siendo ministro, quién no me asegura que no vuelva siendo primer ministro. Otros más burros que yo lo han sido.” Això ho va escriure un ministre de l'Uruguai.

L'autoritat portuària ha arribat a un acord amb l'Ajuntament de Palafrugell i li ha cedit per vint anys bona part de l'edifici del far, els annexos i els jardins. A la casa de la vila fa temps que malden per bastir-hi un restaurant i un centre d'estudis relacionats amb el mar. En el darrer ple, el consistori ha acceptat el compromís, i més encara sabent que part de les depeses d'adaptació les pagaran els propietaris.

Un atractiu més que s'afegirà a la muntanya màgica dels palafrugellencs, un espai irrepetible que oferim a l'amic que ens visita. Sant Sebastià és un conjunt remarcable amb dues actuacions inajornables: reagrupar i endreçar els repetidors televisius i esporgar aquelles plantes i arbres que eclipsen la visió majestuosa del Canigó. Tan complicat és?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.