Opinió

Garantir la democràcia

Si sou la garantia de seguretat per a tots
els ciutadans del país, sereu protagonistes imprescindibles del
gran canvi que s'albira

Després de la històrica Diada de l'Onze de Setembre a Barcelona, diverses persones vinculades fonamentalment als cossos de Mossos d'Esquadra, Policies Locals i Bombers de Catalunya m'han preguntat quin era el seu paper en allò que anomenem ‘transició nacional'. És evident que la preocupació s'ha estès després de certes declaracions a la premsa de l'Estat, i que aquestes han generat preocupació en aquests cossos de seguretat del nostre país. És molt important tenir en compte que, quan el president Artur Mas parla de construir estructures d'estat, una de les poques que ja existeixen, l'aparell de seguretat integral de la Generalitat de Catalunya, compta amb unes potencialitats més que importants.

Avui, les nostres institucions ja no estan a la intempèrie com ho estaven en aquell trist dia per a la democràcia: el 23-F. Avui es disposa de més de 30.000 homes i dones que formen part d'un dispositiu de seguretat format per mossos, policies locals i bombers, els quals tenen la funció primordial de defensar els ciutadans i les institucions, i de mantenir la seva seguretat i la de tota l'estructura econòmica i d'infraestructures del país. El problema, però, és que fins ara no hi ha hagut sentit d'estat, i en la formació, desenvolupament i comandament d'aquests serveis de seguretat mai no s'ha creat la consciència de pertinença i d'autoestima que calien: l'acomplexament ha estat enorme vers els aparells de l'Estat. Els nostres professionals, però, avui no són aliens a la transformació política, generacional i a la ruptura dels tòpics i els complexos del passat. Avui, a pesar dels “corcs” i els “cucs” que hi ha en aquests cossos de seguretat (i a pesar de persones que encara creuen en els vells esquemes del passat), hi ha una immensa majoria de comandaments i de funcionaris de base que han evolucionat en la mateixa direcció de la societat, i que són al costat d'aquells que creuen que el nostre país marxa cap a un esdevenidor diferent en el qual el nostre país pot trobar noves formes d'emancipació i realització. I aquesta immensa majoria és conscient que vol formar part de l'àmplia majoria de la societat que marxa cap a la llibertat: no volen ser una rèmora per al seu país i per als seus ciutadans.

Què han de fer, doncs, els serveis de seguretat del nostre país? Quina és l'aportació vital que poden fer? És molt simple: evitar qualsevol alteració de l'ordre públic i de la seguretat ciutadana que impedeixi el lliure desenvolupament de la voluntat dels ciutadans, siguin de l'opció política que siguin. Els serveis de seguretat han de ser els garants de la protecció total de les nostres institucions davant qualsevol actuació irregular que intenti alterar l'ordre democràtic.

Passarem moments complicats. Hi ha interessos inconfessables els quals, emparant-se en actuacions irregulars, intentaran desestabilitzar el nostre país, tot presentant la transició nacional com una etapa de desordres i, si poden, d'inestabilitat social i violència.

La funció, doncs, de tot l'aparell de seguretat català és actuar amb tolerància zero en contra de tots aquells que pretenguin alterar la pau ciutadana i l'ordre democràtic, impedint alhora qualsevol provocació, vingui d'allà on vingui. A més, caldrà tenir controlats al màxim tots els elements que puguin desestabilitzar un procés que tots volem que sigui pacífic i en el qual tothom s'ha de poder expressar amb total llibertat. Vegeu, doncs, la gran importància que teniu aquests més de 30.000 catalans i catalanes que formeu part dels aparells de seguretat de Catalunya: sou d'alguna manera –repeteixo una vegada més– la garantia que el procés que ha encetat Catalunya serà plenament democràtic i la seguretat que ningú, de l'extrem que sigui, no podrà alterar la voluntat dels ciutadans de Catalunya i no podrà atemptar en contra de les nostres institucions nacionals.

Us he contestat la pregunta de què heu de fer i quina ha de ser la vostra aportació a la transició nacional. Però no voldria donar per acabada aquesta reflexió sense posar-vos en guàrdia de tot allò que pot passar. L'avenç de Catalunya cap a la llibertat i la transició nacional no serà un camí fàcil. Hi haurà intents de manipular-vos, d'atemorir-vos, d'infiltrar-vos: ja ha començat fa dies. Diversos provocadors i profetes de l'‘Espanya eterna', usant la mal anomenada ‘brunete mediàtica', han fet arribar missatges per afeblir la vostra voluntat de servei al vostre país. No en feu cas. Som a Europa, per bé i per mal. I a Europa certes coses ja no es poden fer. I si ho intenten, la victòria d'aquells qui volen emancipar Catalunya estarà assegurada. Europa mai no tolerarà aventures militars de cap tipus.

També viureu les contradiccions internes: els intents d'enfrontar-vos entre vosaltres. Els “cucs” i els “talps” infiltrats durant anys faran la seva feina, però res no podran en contra de la voluntat d'uns professionals de la seguretat que voleu estar amb els vostres ciutadans i amb les vostres institucions en el seu procés històric. Sóc conscient que durant molts anys heu tingut una classe política sense sentit d'Estat i que ha mostrat una certa aversió i acomplexament vers els professionals de la seguretat. Tanmateix, darrerament tampoc no s'ha entès prou la necessitat de dotar-vos dels mitjans i de les retribucions adequades, i això ha creat, en molts de vosaltres, una desafecció comprensible. Avui, però, heu d'entendre que aquests elements raonables que us han fet estar inquiets i fins i tot molestos s'hauran de deixar en segon terme perquè vosaltres també us hi jugueu el vostre futur. Penso, de debò, que si sou la garantia de seguretat per a tots i cadascun dels ciutadans d'aquest país en aquests temps convulsos, vosaltres sereu protagonistes imprescindibles del gran canvi que s'albira.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.