Opinió

Condicions democràtiques?

Vist com s'està violentant l'atmosfera política, cal fer-se una pregunta urgent: ¿en quines condicions de qualitat democràtica es podran celebrar les properes eleccions del 25-N? No estem parlant de poca cosa. La situació és greu i encara ho pot ser més. L'eficaç inoperància que les ambaixades espanyoles han aplicat per impedir que milers de catalans residents a l'estranger puguin votar per correu, és un cas que, a part d'exigir investigacions estatals i internacionals, encén totes les alarmes.

Dilluns passat, després dels comicis bascos, Esperanza Aguirre aportava un detall eloqüent sobre el concepte de democràcia que tenen molts governants. Aguirre declarava que els resultats electorals obtinguts per Bildu “mostren el greu error que va cometre el Tribunal Constitucional quan va decidir legalitzar aquest partit”. Es tracta d'un concepte de democràcia molt degenerat, que subordina el sufragi universal al monopoli ideològic dels “interessos nacionals”, que redueix els diferents poders i institucions a una mera funcionalitat instrumentalitzadora, del tipus Todo por la patria. El panorama seria tranquil·litzador si aquesta concepció totalitària de la política fos només una erupció d'Aguirre i estigués contrabalançada per una cultura democràtica sòlida, tant en el pla polític com en el civil. Però tot fa pensar que Aguirre no està sola. Ni de bon tros. Es boicotegen els productes comercials catalans. S'amenaça de manera abjecta amb les pensions de jubilació. Es fan constants crides institucionals a confrontar ètnicament la societat catalana. Associacions militars en actiu no tenen cap empatx a l'hora de fer un diagnòstic en clau de guerra. Hi ha qui ja escriu informes judicials sumaríssims. Hi ha sectors que ja reivindiquen la supressió de l'autonomia. Aznar i Felipe González revelen que no només són ànimes bessones, sinó siameses. Entremig, els vols rasants de l'exèrcit de l'aire encara són menys eixordadors que el silenci còmplice dels intel·lectuals i dels progressistes espanyols.

És probable que alguns insensats hagin calculat que aquest soufflé no tindrà conseqüències. I que se celebraran les eleccions i que, l'endemà mateix, serà el moment de la política. S'equivoquen: després de tanta agressió, només quedarà un terreny cremat abonat al recel. En democràcia són els mitjans els que justifiquen els fins. I els mitjans de la major part de l'espanyolisme, de moment, són un article imperial o prebèl·lic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.