Opinió

LA GALERIA

Llagostera, retratada en mil i una imatges

Ricard Solà treballava bàsicament per encàrrec i enregistrava per a la posteritat els actes solemnes d'una família

La donació de la família Solà-Llirinós del fons de 24.343 negatius a l'Arxiu Municipal de Llagostera és una d'aquelles notícies que et reconcilien amb la naturalesa humana. La cessió d'aquest patrimoni és important des de diferents punts de vista. En primer lloc, perquè és el treball d'una vida de Ricard Solà Carles (Anglès, 1916 -Llagostera, 1991), una persona afable i de tarannà discret, que durant més de quatre dècades va recollir gràficament la vida del poble, a partir de retratar l'activitat social de la seva gent, ja que Ricard Solà treballava bàsicament per encàrrec i enregistrava per a la posteritat els actes solemnes d'una família (nens petits, primeres comunions, confirmacions, casaments, retrats per enviar a parents llunyans, festes tradicionals com el Ram o els Reis,...) o aquells actes institucionals on es requeria el testimoni gràfic (inauguracions, festes religioses,...). Solà, un professional seriós, treballava des d'una perspectiva molt diferent de l'actual, en què qualsevol persona capta imatges amb els mòbils i els penja a les xarxes socials sovint amb una impudícia preocupant per la intimitat que molta gent voldria preservar. La donació servirà per conservar adequadament els negatius fotogràfics (també hi ha 1.500 plaques de vidre) que necessiten una temperatura i unes condicions adequades, i permetrà fer-ne difusió a través d'una exposició i, probablement, d'una publicació. El gest, que té una emotiva càrrega sentimental, seria d'agrair que s'encomanés a altres famílies del municipi que han tingut fotògrafs que també han testimoniat la segona meitat del segle XX.

Mentre l'Arxiu Municipal continua incrementant el seu fons, en una feina callada i perseverant, un altre exponent de la vitalitat llagosterenca, com és la revista El Butlletí, ha programat l'exposició Dos mil dotze en 365 fotografies, que es podrà veure aquest cap de setmana i el vinent al local social La Caixa. Són imatges que han captat els membres del Col·lectiu de Redacció i llagosterencs que els hi han fet arribar i que conformen un bon resum del que ha estat l'any que acabem de deixar. Aquesta ja és la quarta generació que edita aquesta publicació, nascuda el 1980 i que és un referent imprescindible en la vida local.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.