Opinió

Pere Codonyan

Llegim en una informació publicada la setmana passada per aquest diari que la CCMA (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) prescindirà d'alguns col·laboradors, entre els quals Pere Codonyan, el nostre home a Perpinyà. Quin error tan gravíssim!

Conec professionalment Codonyan des de fa més de trenta anys i sempre l'he considerat un mestre del periodisme, tant pel vastíssim coneixement del territori que cobreix (la Catalunya del Nord) com per la capacitat d'adaptar-se a totes les necessitats tècniques dels mitjans pels quals ha treballat –des de quan havia d'agafar el cotxe per desplaçar-se de Girona a Perpinyà per cobrir una informació que després es convertia en 30 línies de text que calia enviar per fax, fins als talls de veu en directe per les ràdios i els platós i les cròniques especials per a la televisió digital–. Codonyan sempre ha estat disponible, al costat de mitjans precaris com el setmanari El Temps de la primera època i mitjans més presumptuosos com ara Catalunya Ràdio i TV3. Mai no ha tingut un “no” i moltes vegades, a canvi de res o de retribucions miserables.

Però, més enllà de la seva professionalitat indiscutible, Codonyan ha estat sempre un home de país i una aposta estratègica en un país que, mediàticament, cada vegada més se circumscriu a Barcelona i la seva àrea d'influència i ignora la resta. De poca cosa haurà servit el mestratge del professor Josep Gifreu sobre “l'espai de comunicació nacional” i nul·la credibilitat tindrà l'aposta del govern d'Artur Mas sobre la creació d'estructures d'estat si, tal com sembla, es prescindeix de Pere Codonyan. Certament, la Catalunya del Nord és un territori de frontera en la catalafonia i un fragment de mapa ja pràcticament invisible en l'imaginari dels Països Catalans, però, quin sentit té fer tanta propaganda de corredors mediterranis i alhora desmuntar l'única antena que ens permetia ser un mercat informat a banda i banda del Pirineu?

Si en aquest segle XXI encara mantenim un fil roig que ens uneix els catalans del sud amb els del nord, aquest es diu Pere Codonyan. La funció d'aquest periodista no més ha anat sempre molt més enllà de l'estricta funció periodística, que també, sinó que ha estat la funció d'enllaç i corretja de transmissió en els àmbits cultural, social i econòmic entre les dues Catalunyes: la funció de vertebrador nacional. Si volen retallar Codonyan de TV3, que el retallin, però que a Pere Codonyan el facin ambaixador vitalici de Catalunya a Perpinyà. Ni així compensarien a aquest bon home tot el que ell ha regalat al país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.