Opinió

LA GALERIA

Dinàmica Montserrat

No sé si tothom s'adona de
la feinada que representa
la recuperació de clàssics
de l'Empordà

Florenci Mauné, com a botiguer del sector del calçat, com a bon músic i com a gran persona, és conegut i recordat a Figueres i comarca sobretot, però també molt més enllà de l'Empordà. I una gran i interessant demostració de record, valoració i agraïment, l'ha fet la seva filla Montserrat en un blog que ha penjat a internet, on hi ha tot el que es pugui i es vulgui saber sobre el seu pare.

Baixant per la dreta del carrer Lasauca, els dijous solem parar a l'aparador de Can Mauné. Aquest dia la Montserrat ens hi va veure i em donà l'adreça del blog que ha dedicat al seu pare. Una passejada per aquest blog, on hi ha de tot, és un bany entranyable en el record d'aquell temps que Mauné i els seus Dinàmics actuaven pels nostres pobles i ciutats amb un èxit absolut. A més del fundador i director, els vaig conèixer tots: en Joan Puig, l'Eduard Pomés, en Toni Gadea i en Josep Joli. Eren senzillament genials, o almenys els hi trobava –que per a mi era el mateix. Recordo que van venir a tocar a la festa major del meu poble, quan una cançó grega (Xipna agapi mou) havia guanyat el Festival de la Cançó Mediterrània de 1960 (la segona edició del festival, que començà el 1959), interpretada per una encara desconeguda Nana Moskouri. I vet aquí que Florenci Mauné, en els arranjaments del tema, hi va introduir la tenora. Magnífica, brillant idea, que feia les delícies del qui sabia mínimament escoltar i valorar-ne la interpretació d'en Puig. La tenora resultà genial, i Mauné i els seus Dinàmics van gravar altres temes en què apareixia aquest característic instrument de cobla. Un so gràvid, solemne, pletòric, sumptuós, omplia la peça d'un segell ben especial i exclusiu, enginyat i portat a la pràctica pel gran Florenci Mauné. He de dir que la novetat musical em va fascinar aquell moment, i l'he reviscuda navegant ara pel blog creat per la Montserrat. Sé que li ha costat moltes hores de feina, recollint dades i documents, gravacions, partitures, actuacions i concerts. No sé si tothom s'adona de la feinada que ha permès la recuperació d'un dels nostres actuals clàssics empordanesos en relació amb la música. Però ara ha entrat tot plegat en aquest món virtual, on quedarà per a goig dels que estimem la música i dels que vam apreciar en Florenci Mauné i els seus Dinàmics. Desfet el mític grup ja fa uns anys, la dinàmica ara és la seva filla. Gràcies, Montserrat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.