Opinió

Ca montes

La muralla

En el fons, però, allò
que impressiona és l'arbitrarietat de l'Estat,
la seua impunitat

En diuen, en èuscar, aske gunea, una cosa que podria ser traduïda com a muralla popular. La mobilització consisteix a envoltar físicament, amb una muralla de persones, una persona que la policia vol detenir, a qui s'acusa generalment de ser membre d'ETA. Perquè encara avui al País Basc la policia usa aquest argument com a forma de detenir joves, generalment joves, actius políticament.

Fa poques setmanes que s'han començat a fer aquestes muralles, que cada cop són més impactants. Tot just ahir, una enorme mobilització a Ondarroa va impedir durant hores la detenció d'Urtza Alkorta. Concretament durant 118 hores. Quan la policia se li acostava sonaven les sirenes del port i tot de gent eixia de les cases per envoltar-la, deixar-la al centre de la muralla humana i fer que la policia s'ho repensés.

Finalment, la policia es va haver de dedicar durant hores a remoure persona a persona fins a arribar a la mateixa Urtza i detenir-la. Un exercici desgastador per a l'Estat i energitzant per als bascos. D'un costat, per la simpatia que desperta arreu el seu exercici no violent i pacífic de resistència a l'autoritat. La gent es deixa detenir, però sense col·laborar, seguint les millors tradicions de la resistència pacífica. D'un altre, perquè la unitat que la gent ha d'aplicar per impedir la detenció, posar-se colze amb colze amb el veí, prefigura la unitat que el País Basc necessita tant per canviar la seua situació actual.

En el fons, però, allò que impressiona és l'arbitrarietat de l'Estat, la seua impunitat. ETA va abandonar les armes però això sembla no canviar res. L'home que ha fet més pel procés de pau, Arnaldo Otegi, segueix a la presó. I no només no s'alliberen els presos, sinó que s'endureixen les condicions penitenciàries dels que hi ha a dins i es deté més gent ara que l'any passat per usar una referència comprensible.

A nosaltres no ens sorprèn: ja sabem bé el pa que s'hi dóna a Espanya. Però l'aske gunea lentament està començant a canviar la imatge que molts europeus tenien del País Basc i de l'esquerra independentista. I això, ni que siga això només, és molt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.