Opinió

Vuits i nous

Culpable

Al Parlament, dels actes periòdics en què l'oposició fa preguntes al president de la Generalitat, en diuen “sessions de control”. El nom és lleig perquè té un eco policial i de duanes, però ho deixarem aquí.

De vegades sembla que els que no es puguin controlar siguin els controladors. Dimecres, el diputat Albert Rivera, de Ciutadans, que sempre està enfadat i no se li ha observat mai ni un somriure ni una distensió de les celles, va dir al president Artur Mas que el fa “culpable” de tot el que pugui passar “a partir d'ara” a Catalunya. Si hagués dit “responsable” hauríem quedat més tranquils. Però “culpable”? Que potser el diputat Rivera sap coses que han de venir que ignorem? “Culpable” de què?

Ciutadans i el PP competeixen per veure qui acumula els vots espanyolistes. Ells diuen que als catalans de la “Catalunya real” no els interessa el debat independentista sinó la crisi i l'atur, però només se'ls sent parlar obsessivament de l'independentisme, naturalment per situar-s'hi en contra. Estan en el seu dret, però, i l'atur? I la crisi? I la Catalunya real? La lluita entre les dues formacions és tan severa que per mi que s'espien i tot, ara que només es parla d'espies amb mètode, sense mètode, amb poms de flors a la taula i amb el CNI a la Diagonal. En la sessió a què faig referència, l'Albert Rivera i l'Alícia Sánchez Camacho, la líder del PP, van exhibir, cada un pel seu costat, unes fotos on es veien unes escoles que tenen penjada la bandera estelada, no vaig entendre si eren les mateixes o dues de diferents. Si no s'espien deuen tenir telepatia, i això va malament per als seus interessos perquè al simpatitzant unionista tant li pot ser bo un partit com un altre. Hauran de pensar en noves estratègies. Quines? Les que faran Artur Mas “culpable” del que pugui venir “a partir d'ara”?

Mentrestant, la delegada del govern canvia de domicili i va a una torre blindada de Pedralbes “per raons de seguretat”. Què passa? A què obeeix l'evacuació, si parlem d'un moviment pacífic?

El president va demanar a Rivera que retirés l'expressió amenaçadora. Que no la retiri: que l'expliqui. Si no diu que va ser fruit d'un descontrol a la sessió de control, quan vingui el que ha de venir “a partir d'ara” pensarem que qui en té “culpa” és ell, que ho sabia.