Opinió

Ca montes

El PSC és Ohio

El país ja no està
per ambigüitats
i el PSC s'esquerda irremeiablement

Al Twitter ha fet fortuna un comentari segons el qual el PSC és l'Ohio del procés independentista. Seria el swing state que acabaria decidint. L'analogia fa referència a l'estat d'Ohio als Estats Units. En les eleccions americanes hi ha estats, Texas, que passe el que passe voten republicà. I hi ha estats, Nova York, que passe el que passe voten demòcrata. El recompte, doncs, es posa interessant només quan es tenen en compte els swing states, o siga aquells estats que no sé sap qui voten. Que tant poden votar els uns com els altres. Ohio n'és el cas paradigmàtic. I de fet les darreres eleccions presidencials s'han resolt totes en aquest estat del mig oest.

És el PSC l'Ohio del procés independentista? Podríem dir que sí. En principi la immensa majoria dels votants de CiU, ERC i la CUP votaran per la independència, i la immensa majoria dels votants del PP i Ciutadans ho faran en contra. Els d'ICV, que serien també un poc Ohio, sembla que van consolidant-se del costat independentista i la gran fractura és la del PSC. En les enquestes estan per meitats; ara mateix, però, els fets dels darrers dies són impressionants. Després de la creació de Nova Esquerra Catalana i d'Avancem, l'aparició de l'Agrupament Socialista eleva la discussió i de fet ja no es parla només del dret a decidir, sinó de la independència.

El PSC s'ha mantingut unit gràcies al fet que li era possible una gran ambigüitat que permetia que en Francesc Ferrer i Gironès, per dir un nom il·lustre, fos del mateix partit que Josep Maria Sala, per dir-ne un d'oposat. L'ambigüitat, però, té el problema que en els moments de pensament fort es fa insostenible. I això és el que està passant davant els nostres ulls. El país ja no està per ambigüitats i el PSC s'esquerda irremeiablement. Una part correrà cap a Ciutadans i l'altra cap a l'independentisme. Amb una certa prudència en el primer moment, però en aquesta direcció. I saber quina part de l'estructura política i quina part dels votants cauran d'un costat i de l'altre és essencial. Perquè amb Ohio del nostre costat això es torna literalment imparable.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.