Opinió

Ca montes

Atenció a Montblanc

Montblanc té un govern d'unitat local creat per a impulsar la independència

El municipalisme i els municipis han fet grans aportacions de forma regular a la política catalana. Molts dels grans canvis polítics del país s'han assajat als municipis, des de la formació dels tripartits de l'esquerra fins a les consultes per la independència. I això dóna molt valor a la decisió adoptada ahir per l'Ajuntament de Montblanc. Montblanc té des d'avui un govern d'unitat municipal, local, creat explícitament per a accelerar el procés d'independència de Catalunya. La idea és simplement magnífica. I veure-hi junts partits com ERC, en la seua versió local, ICV, en la seua versió local també, CiU i, ep, alerta!, el PSC és una gran notícia. Enorme.

Hi ha qui diu que això no valdrà per a res perquè no és des dels municipis que es proclamarà la independència. És cert. La república anterior es va proclamar des dels municipis però la que tenim a prop no sembla que vaja a venir d'ells sinó del Parlament. Però el moviment que Montblanc engega pot arribar a ser transcendental. Imagineu que hi ha no un sinó dotzenes d'ajuntaments on les forces polítiques s'uneixen a un govern per la independència. Les consultes van començar igual a Arenys de Munt i van acabar canviant per sempre més la imatge que el país tenia de la seua capital, Barcelona. I a les consultes es va teixir més que enlloc la trama de complicitats que ha acabat esclatant en la coalició, no formal, pel dret a decidir. Si avui CiU, ERC, ICV i la CUP poden anar més o menys a l'una en aquests temes és perquè gent de CiU, ERC, ICV i la CUP, i de Solidaritat i de Reagrupament i també molts del PSC, es van trobar treballant braç a braç en els pobles i ciutats que feien consulta. Allò va bastir la trama que després ha fet possible açò. I no podria ser Montblanc un altre salt endavant?

Ho ignore però supose que la cosa local hi deu jugar molt. El tarannà del batlle, la relació personal entre regidors, el fet que és un ajuntament on no hi ha ningú del PP... Ja m'ho imagine, que hi ha factors intransferibles que cal tenir en compte. Però punts en comú amb altres poblacions, estic segur que encara n'hi ha més. I doncs...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.