Opinió

Xocolata espessa

Les línies Maginot catalanes

En acabar la Primera Guerra Mundial, el mariscal Joffre, l'heroi nord-català, va proposar un sistema de defensa al llarg de la frontera francoalemanya, que evités una nova invasió germànica. El ministre de Defensa André Maginot va recollir el guant i va dissenyar i construir una xarxa de més de 100 fortificacions a 15 km de distància entre si. El cost va ser immens i el resultat, nefast. Quan va esclatar la Segona Guerra, els alemanys simplement van fer la volta per Bèlgica i van conquerir França sense cap entrebanc.

Els intents de la Catalunya autònoma per defensar el seu minso autogovern davant l'estat em fan recordar sovint la fallida Línia Maginot. No cal retrocedir gaires anys per recordar com els partits catalans declaraven tot cofois que el nou Estatut “blindava” el finançament de Catalunya. Fa poc més d'un parell d'anys, una majoria sòlida del Parlament aprovava la Llei d'Educació de Catalunya, que blindava el sistema d'immersió lingüística a les escoles. La llei del cinema també estava cridada a blindar la presència del català a les pantalles. Aquesta mateixa setmana, el govern ha aprovat la llei del món local, destinada a blindar els ajuntaments i consells comarcals contra les amenaces de la proposta recentralitzadora del ministre Montoro.

Els francesos es van equivocar amb la Línia Maginot, però no van tornar a caure en el mateix error. Els catalans no n'aprenem. Bastim defenses com l'Estatut-Maginot, la Llei d'Educació-Maginot, o la Llei de Governs Locals-Maginot, pensant que evitarem els atacs espanyols al nostre autogovern. Una vegada i una altra, però, les Panzerdivisionen de l'Estat fan la volta per Bèlgica i deixen en ridícul les nostres defenses. Ho vam veure amb l'Estatut ribotat i escapçat, amb la llei Wert, amb la llei Montoro, i ho estem comprovant dia sí, dia també, quan veiem com la Generalitat ha de sotmetre's als dictats del ministeri d'Hisenda espanyol, que decideix quins diners hi haurà disponibles, i de quina manera es gastaran.

Hem d'entendre-ho d'una vegada: l'únic blindatge efectiu per a Catalunya no es diu Maginot, es diu independència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.