Opinió

Xocolata espessa

Tensar el múscul

I si tot acaba malament? I si acabem perdent tots els llençols de la bugada? I si Rajoy no contesta la carta? I si la cadena es trenca? Qui digui que mai no en té cap, d'aquests dubtes, és un mentider, fins i tot si es tracta de l'independentista més convençut.

I si resulta que els nostres polítics no estan a l'altura? I si el president Mas s'arronsa davant Madrid? I si intervenen Catalunya i dissolen l'autonomia? I si ens tanquen l'aixeta del finançament?

Totes aquestes amenaces (i moltes més) són ben presents i són reals, si mirem el procés d'independència de Catalunya amb el prisma de les dinàmiques de poder del segle XX, quan la informació i la configuració de l'opinió pública i els grups de pressió eren quelcom piramidal, de dalt a baix, amb unes possibilitats de control i manipulació que en el segle XXI han canviat radicalment.

La independència de Catalunya serà una realitat en els propers 36 mesos, perquè en el pitjor dels casos, fins i tot si cadascun dels pitjors presagis es compleix, la decisió final acabarà tard o d'hora a mans dels ciutadans de Catalunya. Passi el que passi, en l'Europa democràtica que ens aixopluga, tard o d'hora els catalans ens retrobarem a les urnes, i prendrem una decisió transcendent, per més portes que es vulguin posar al camp.

Si fracassen tots els intents legals i formals per aconseguir cristal·litzar una voluntat que ja fa temps que és majoritària, els catalans acabarem decidint en la propera elecció, tal com va succeir en 1931. En resum, fóra bo que els nostres líders aconseguissin fer realitat la consulta i la independència però, si no ho fan, ja ho farem nosaltres amb l'arma més poderosa de la democràcia: el vot.

Ara bé, aquesta realitat ens obliga a mantenir una actitud activa i militant, ens cal tensar el múscul per resistir els intents de desmobilització i desmoralització que rebem i rebrem tant de fora com de dins. Confiem en els líders que hem votat per tirar endavant el procés, però no ens relaxem pas. Som conscients que tot depèn de nosaltres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.