Opinió

anàlisi

La desinformació també és poder

A través del president de la Diputació de Barcelona hem sabut que el rei estava molt enfadat amb els catalans, amb TV3, amb aquest diari i amb La Vanguardia, perquè l'apreciació reial era que la manifestació de l'11 de setembre de fa un any va ser un èxit per culpa d'aquests mitjans. Jo no sé si un país pot anar bé quan el seu màxim responsable té una ignorància tan gran del què passa aquí i treu aquestes conclusions tant simplistes. El sol fet de posar-hi La Vanguardia demostra l'intoxicat que està el monarca, o és que no veu les tardes vespres de 8tv i no llegeix el diari?

Dijous passat mateix La Vanguardia titulava: “BCN World considera una línia vermella que Catalunya segueixi a la UE”, un titular enganyós en què un dels seus periodistes va d'haver d'admetre que no era correcte. I aquest titular l'hem d'emmarcar justament en aquests dies que un seguit de declaracions advertien que una Catalunya independent sortiria de la UE. Jo, que vaig sentir en directe les declaracions que va fer Xavier Adserà, promotor del BCN World, no entenia per què aquest diari feia aquest titular.

D'aquesta gran inversió, que substitueix la que Adelson vol fer a Madrid i n'és la competència, l'interès de molta premsa era preguntar a Adserà si perillava pel procés independentisme català, i la resposta va ser clara: els inversors no miren ni Espanya ni Catalunya, miren Europa, per tant, no hi té cap influència. I llavors va dir una cosa assenyada i ben lògica: els inversors el que volen és no sortir de l'euro i que hi hagi seguretat jurídica. Totes dues exigències són competència exclusiva del govern català, sigui dins o fora de la UE, i ja ha dit que es complirien. La interpretació de La Vanguardia va ser notícia rellevant a tots els mitjans de Madrid. L'emprenyament reial va tenir efecte immediat, però el projecte de BCN World segueix el seu pla.

A més, el problema que hi ha amb Madrid és que en aquests moments tenen una marca Espanya molt deteriorada i una depressió postnegativa dels Jocs Olímpics que s'afegeix a dues notícies més: que l'aeroport de Barcelona guanya el de Madrid i que el seu projecte estel·lar d'Eurovegas passa moments molt difícils i hi ha indicis clars que podria no realitzar-se. I com que si no es fa el fiasco polític seria tan gran, la Comunitat ja s'ha afanyat a culpar el govern espanyol de posar-ne en perill la inversió. I el govern espanyol, com que no veu clar que la inversió es faci, no vol assumir el desgast de canviar unes lleis, especialment la del tabac, sense estar segur que Adelson tirarà endavant el projecte.

I per què perilla? Perilla perquè, com va reconèixer el mateix Adelson en una reunió amb inversors internacionals a Londres, no trobava el finançament requerit. A més, el fet que Tòquio tingui els Jocs Olímpics i que el primer ministre nipó, Shinzo Abe, hagi dit que estudia canviar la legislació perquè en els hotels hi pugui haver casinos, els ha canviat les prioritats.

JP Morgan qüestiona la inversió d'Eurovegas a Madrid i dubtava de la seva viabilitat, especialment després que Tòquio sigui seu olímpica. I el potencial de negoci del joc nipó del primer any es calcula en deu mil milions de dòlars, fet que també afavoreix trobar finançament. I si parlem de la inversió estrangera, L'Econòmic deia que a Catalunya creix un 42,2% i cau un 27,8% a Madrid. Tenim molta feina a fer, però no deixem que la desinformació ens condicioni. Entrem en una època en què n'hi haurà molta. Per ells, la desinformació és un intent de poder.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.