Opinió

Vuits i nous

TIL per la culata

Quan jo era petit i després de jove, aquest país estava molt poblat de gent intemperant i expeditiva. Gent que exclamava: “Si jo manés, això ho acabaria en cinc minuts.” Volien dir que en aquesta fracció de temps, i si haguessin tingut poder, haurien pelat al zero els melenuts, reclòs en un correccional els estudiants que començaven a manifestar-se i enviat a Rússia, perquè veiessin el pa que s'hi donava, els obrers inquiets de les fàbriques i els “cantants protesta” que deien “no”. En Franco ja feia tot el que podia per donar-los satisfacció, però ells s'impacientaven, trobaven que trigava i reclamaven els cinc minuts.

L'actual president del govern balear, José Ramón Bauzà, que està treballat per la ideologia de la FAES i per les coses que diuen els diaris de Madrid, és un exacte descendent d'aquells desficiosos de lligar curt el temps i tot el que no els feia el pes. Jo me l'imagino fa uns anyets en un iot de Porto Portals, allà al capvespre, dient als seus amics que si ell manés “això” del català a les illes ho liquidava “en cinc minuts”. Aquests amics tenen en comú amb la seva persona que vesteixen pantalons vermells de cintura en avall i que, de coll en amunt, parlen en castellà, passen amb quatre idees justes i es recullen al clatell uns cabells estarrufats. No han baixat mai del iot, no han traspassat mai la porta d'una escola pública, no s'han acostat a un poble de l'interior, on el català és vivíssim fins i tot entre gent disposada a votar el PP per falta d'una alternativa conservadora. Coneixen Menorca, Eivissa i Formentera del port estant i a l'hora de berenar fan una concessió al tipisme ingerint una mica de sobrassada, sempre amb la condició que sigui poc coent. A Porto Portals els llums titil·len, el bòtil de ginebra s'acaba, Bauzà és aclamat el nostre home útil per a l'atac i, til, til, tic tac, neix el TIL dels cinc minuts.

En Bauzà ja és al govern: elabora el TIL, l'aprova i el prova d'aplicar, i la gent de terra ferma i de terra endins surt al carrer per censurar-lo amb tanta profusió que fins i tot s'hi compten efectius de la majoria silenciosa. Què en fem, Bauzá? Els pelem al zero? Els enviem a Rússia? Convertim les escoles en correccionals?

A Porto Portals es toquen els cabells del clatell
i no se'n saben avenir. El TIL per la culata.