Opinió

Vuits i nous

Jorge i Alícia

Jorge Moragas passa per ser la mà dreta del president espanyol Mariano Rajoy i el que l'informa i l'aconsella sobre les qüestions catalanes. En particular, sobre l'actual qüestió. El conec una mica d'haver-me'l trobat dues o tres vegades, fa uns anys, quan la qüestió no estava tan enrevenxinada, en un restaurant de menú del Raval de Barcelona, barri on El Punt Avui tenia la redacció. ¿Què feia Jorge Moragas en aquell sector de la ciutat? ¿Venia a interessar-se pel barri de demografia complicada, venia a polsar l'opinió dels seus veïns? Sí, sempre que aquests veïns fossin de la seva corda i partidaris d'aplicar solucions expeditives als problemes que demanen delicadesa i mà esquerra. L'amo del restaurant participava dels seus principis, i com que em coneixia perquè jo era un habitual de la casa un cop em va convidar a seure a la taula que compartia amb Moragas i altra gent. Així vaig intercanviar unes paraules amb el jove diplomàtic que llavors ja era una figura del govern d'Aznar. Catalunya li era estranya perquè vivia permanentment a fora i parlava un català precari, un català pastat a Pedralbes i més tard enfornat amb poc foc i poc llevat a Madrid.

Un dia, al mateix restaurant, hi vaig trobar Xavier Trias, que anava per alcalde. Venia de visitar associacions de veïns del Raval i abans de continuar el periple agafava forces amb una amanida i un bistec. L'amo no li va tenir cap deferència.

Dilluns, Alícia Sánchez-Camacho va proposar a la direcció central del PP un finançament més just per a Catalunya, i els seus companys una mica més i me l'escaliven de viu en viu. No vaig veure mai l'Alícia al restaurant del Raval però la líder del PP català freqüenta ambients i com que està immersa en l'espai polític català sap o pensa que si Madrid no afluixa ni fa un gest la qüestió s'enverinarà encara més i el trencament serà més inevitable que no és.

El PP confia més en Jorge Moragas, resident a La Moncloa, que en l'Alícia, a la qual veu intoxicada de catalanisme. Diu que per fer-se els simpàtics i convèncer els catalans de la perversitat de la independència, els dirigents del PP espanyol desembarcaran aquests dies a Catalunya. Ho faran guiats per Moragas, i ja sabem la mà dreta de Rajoy com es belluga. Si va a aquell restaurant, li haig de dir que va tancar.