Opinió

Ca montes

La veu d'un poble

Al Tall ha fet de veu del nostre poble durant anys

La setmana vinent Al Tall dirà adéu de forma definitiva als escenaris. Serà un adéu trist, o això és el que m'imagine jo, però satisfet. Els Països Catalans i de forma molt específica el País Valencià devem tantes coses, no només la música, a Vicent Torrent, Manolo Miralles i tots els altres que hem de donar-los les gràcies i volem donar-los les gràcies de la millor manera possible. Aplaudint fins a quedar-nos sense mans i ballant. El que siga. Allò que ells vullguen tocar dalt de l'escenari.

Als anys setanta Vicent Andrés Estellés va escriure aquell poema tan emblemàtic i inspirador que començava dient “Assumiràs la veu del teu poble...” Algú en va fer un pòster preciós amb una senyera de fons i aquell cartell el vaig tenir molts anys enganxat a la meua habitació. El mirava constantment ben sovint en una cambra on la música que m'envoltava, entre moltes altres però de forma molt preferent, era la d'Al Tall. D'una vella caixa de collir taronges on guardava de forma desordenada els LP les seues cançons han passat ara al meu Iphone on segueix sonant pràcticament cada dia. Amb la mateixa força, amb el mateix sentit.

En tots aquests anys de feina a l'estudi i al carrer Al Tall han creat melodies, cançons, que la gent ja ni tan sols sap que són seues. I no una ni dues. Aconseguir això és dificilíssim i és el millor símptoma de com d'imprescindibles s'han fet. Encara que deixen de cantar els valencians els seguirem cantant durant generacions. Al meu poble en festes canten el Posa vi! quan la mesura alcohòlica comença a disparar-se. El No volem ser el pots escoltar de dalt a baix dels Països Catalans amb qualsevol excusa. Als concerts de rock, els d'Obrint Pas per exemple, sona el Cant dels Maulets fent botar tota l'audiència. I El tio Canya és encara i serà durant dècades un himne de dignitat, un cant que fa que la gent s'agafe de les mans i se senta part d'un poble.

Al Tall va saber assumir la veu del nostre poble i ha fet de veu del nostre poble durant anys i anys. Gràcies pel trajecte, gràcies per l'esforç, gràcies pel rigor, gràcies per l'alegria, gràcies per les cançons.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.