Opinió

Són faves comptades

Ser o no ser

Les cèl·lules cancerígenes aïllades es destruïen en contacte amb la llet materna

El dilema que William Shakespeare va posar en boca del príncep danès és el mateix que sorgeix quan es pregunta si la llet materna pot ser una solució contra el càncer. Quan tens una criatura petita, que encara està en edat de mamar, pares atenció a temes que abans et passaven per alt. En la qüestió de la llet materna i els debats sobre els seus beneficis i fins quan s'ha d'alletar una criatura ho hem anat seguint des de casa. De les seves propietats, no n'hem tingut mai cap dubte, però des de la setmana passada, encara menys. Resulta que l'altre dia, a la guarderia on portem en Quim, va aparèixer penjat un rètol que demanava a les mares que encara donessin de mamar si podien col·laborar en una bona causa. Hi ha una persona que té càncer i que li han assegurat que si pren llet materna pot experimentar alguna millora. No pas per curar-li però sí per matar les cèl·lules cancerígenes i qui sap si a la llarga...

Ara fa divuit anys, una immunòloga sueca va observar que les cèl·lules cancerígenes aïllades es reduïen i es destruïen en contacte amb la llet materna. I això passava gràcies a una proteïna de la llet que es diu alfalactoalbúmina. La doctora va continuar investigant fins a arribar a una substància que va batejar amb el nom de HAMLET, les sigles en anglès de Human Alphalactalbumin Made LEthal to Tumor cells. La substància surt de barrejar la proteïna amb àcid oleic, com el que hi ha a l'estómac dels lactants. El resultat és efectiu: mata 40 tipus diferents de cèl·lules cancerígenes. Es va fer un prova amb malalts de càncer de bufeta, se'ls va administrar una concentració més de deu vegades superior a com es trobaria a la llet materna i va funcionar. No es van beure un got de llet materna sinó que se'ls va injectar a la vena la substància modificada, concentrada. Es tracta, però, d'una proteïna que prové d'una font natural, sovint menystinguda, com la llet materna. En un futur no gaire llunyà es reconeixerà com a medicació per al tractament d'alguns càncers. Cal provar, investigar i tornar a provar per poder trobar la cura i desterrar per sempre el dubte hamletià i vital que persegueix la llet materna del ser o no ser.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.