Opinió

Vuits i nous

Vaporitzar

La primera vegada que vaig veure algú traient fum d'un bolígraf va ser aquest estiu, en un restaurant. Després li ho vaig veure fer a en Jordi Margarit, el director i presentador del programa La primera pedra, de RAC1. “No és un bolígraf, és un cigarret electrònic.” Me'n va fer una exhibició. Xuclava, i treia un fum que no era consistent com el dels cigarrets de debò sinó que semblava els nuvolets que pinten els nens. El cigarret deu ser electrònic, però per les explicacions que en Margarit me'n va donar em va semblar que la química hi té un gran paper. “Vas a la botiga i et fan una barreja fins aconseguir el sabor que tu vols. La nicotina hi és en tot o en part descartada i els ingredients del cigarret normal que de debò fan mal són absolutament suprimits.” I es pot fumar en llocs tancats? “No diguis fumar, digues vaporitzar. De moment, i si no ho prohibeixen, sí.” Ho prohibiran, en podem estar segurs. Tant és que facin mal com que no en facin. Ni que fessin el bé. Les autoritats consideraran que després de tants esforços per prohibir el consum de tabac aquest succedani els és una burla. Les autoritats no toleren ser objecte d'escarni. Elles poden posar radars per caçar incauts a les carreteres però se sulfuren si els conductors s'equipen amb ginys que els detecten. L'altre dia el director general de Trànsit anava més enllà i deia que com que els actuals radars han perdut eficàcia perquè tothom sap de memòria on són, ara els traslladaran de lloc. Per què han perdut eficàcia? Perquè els conductors van a poc a poc en les seves proximitats? Que no era aquest l'objectiu? No, l'objectiu era espiar, fotografiar i finalment sancionar.

He llegit que els més interessats en la prohibició dels cigarrets electrònics són els fabricants de xiclets, ara que havien aconseguit que els seus productes calmessin l'ansietat dels exfumadors. També hi estan en contra les tabaqueres, que veuen reduir un negoci que ja els ha anat prou de baixa. Per donar satisfacció als beneficiaris del vici de fumar prohibiran els aparells que pretenen evitar-lo.

L'últim dia vaig observar que en Margarit ni vaporitzava ni tampoc sortia de tant en tant de l'estudi per fumar, com feia abans. “El cigarret electrònic m'ho ha fet deixar del tot. S'ha acabat fumar.” Bé, el prohibiran igualment.