Opinió

Se'ns gira feina

“Si el governador del Banc d'Espanya té raó i hem de tenir moneda pròpia, quin símbol hi posarem? Reis o presidents? O una sardana, Floquet de Neu o un porró?”

Tenim un problema. El governador del Banc d'Espanya no només ha vaticinat la fallida de Catalunya si ens independitzem, sinó que, a més, diu que haurem de tenir moneda pròpia. Ja ho saben, doncs; se'ns ha girat feina. Perquè, és clar, quin símbol hi posarem? Nosaltres no hi podrem posar cap rei viu, i hauríem d'optar per fer una relació de comtes i reis que, a banda d'avorrida (podríem fer la sèrie Trastàmara, la sèrie Habsburg, la sèrie Borbons...), és un embolic; jo sempre em confonc amb tants Berenguers Ramons i Ramons Berenguers. Seria més seriós optar pels presidents de la Generalitat o la Mancomunitat, els Macià, Companys, Irla o Prat de la Riba o Puig i Cadafalch. Però no acabo de veure clar això de monedes amb la cara de Pujol, Montilla o Maragall. Quin aniria a l'euro, i quin al cèntim? És clar que podríem fer com molts països i optar per altres símbols. Tindríem la sèrie gastronòmica (i encunyar monedes amb imatges de pa amb tomàquet, escudella, tortell, torrons...); la sèrie folklòrica (sardana, castellers, diables, gegants, un drac...); la sèrie encara més folklòrica (barretina, porró, el tió...); la sèrie de naturalesa (Montserrat, Canigó...), o fins i tot la sèrie FC Barcelona, amb imatges dels jugadors en diferents monedes de manera que es podrien col·leccionar. No s'oblidin tampoc de la Moreneta, ni en Floquet de Neu, ni el caganer. Ni, posats a fer, del ruc català. Mirin si en tenim, de feina a exercir el dret a decidir. Posats a fer, com que això de la pregunta es complica, quan fem la consulta la papereta podria ser com el llençol sèpia aquell del Senat i incloure-hi també totes aquestes coses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia