Opinió

TAL DIA FARÀ

UN ANY

La carta de l'indult

La jugada és ben simple i
et permet, si et surt bé, que la condemna quedi en paper mullat

L'extresorer del PP Luis Bárcenas veurà, com cada any, com el rellotge de la plaça de Sol certifica el canvi d'any, però enguany ho farà des de la presó. També l'expresidenta del Consell de Mallorca María Antonia Munnar i els càrrecs que estan complint presó per casos de corrupció. Hi ha, però, qui esgota tots els mecanismes possibles, com és el cas de l'expresident balear Jaume Matas, que ha sol·licitat l'indult al govern espanyol, per evitar l'ingrés immediat a la presó. Matas no és el primer polític que confia que el partit amic l'eximeixi de complir el càstig que li ha imposat la Justícia. De precedents n'hi ha un munt; tant el PSOE com el PP han indultat afins seus sense massa miraments quan han ocupat La Moncloa.

L'indult és una figura perversa utilitzada recurrentment pels condemnats de coll de blanc, situació que exaspera la judicatura que entén que atorgar aquesta mesura de gràcia prevista al Codi Penal no fa res més que posar en qüestió la tasca dels tribunals, alhora que dificulta la lluita eficaç contra la corrupció. Si una cosa té la Justícia és que és lenta, i més quan es tracta de casos de corrupció, en què la instrucció s'eternitza, ja que els imputats, fent ús de totes les eines que tenen al seu abast, intenten retardar al màxim la celebració del judici i, un cop hi ha condemna, evitar-ne l'execució arribant, si cal, a demanar l'indult. Davant d'això, els degans dels jutges reclamen que la petició d'indult no comporti automàticament la suspensió de les penes per corrupció. L'enèsim toc d'atenció de la judicatura que veu com la figura de l'indult s'ha tergiversat fins a convertir-se en l'as a la màniga de molts condemnats. La jugada és ben simple i et permet, si et surt bé, que la pena quedi en paper mullat. Tot un exemple per aquells que es vulguin aprofitar del càrrec que ocupen per treure'n profit personal...

La corrupció és una de les qüestions que més preocupa els ciutadans i la percepció és que va in crecendo, cosa que mina la seva confiança envers els polítics i la Justícia. El partit que ara ocupa La Moncloa porta una motxilla carregada de casos de corrupció, i serà al llarg de l'any que comença que s'aniran destapant totes les cartes. Una d'elles, l'indult de Matas. El ministre Gallardón s'ha mostrat desfavorable a concedir-lo. Però mentre això passa, l'expresident balear podrà passar el Cap d'Any amb la família. I no pas on ha determinat la Justícia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia