Opinió

De set en set

Quin bisbe!

“Això és un bisbe!”, van pensar molts durant la presentació del llibre La reconciliación de Juan María Uriarte, bisbe emèrit de Sant Sebastià. Advoca a favor de contactes indirectes i discrets del govern central que contribueixin a la dissolució d'ETA.

Fa temps va predicar amb l'exemple. M'ho ha explicat Antoni Batista, professor de comunicació a la Universitat Rovira i Virgili, periodista expert en País Basc, un presentador del llibre. Quan Uriarte era bisbe va conèixer Mayor Oreja, líder del PP. El polític conservador va demanar a Uriarte –diu Batista– la missió d'intercedir entre el govern d'Aznar i ETA.

Després d'aquesta tasca humanitària el van acusar de ser tou, indulgent, còmplice dels abertzales. Uriarte explica aquesta cruel paradoxa en el seu llibre: “La denuncia insistente y enérgica de ETA y de sus crímenes –diu– no impidió a los obispos reprobar asimismo, aunque con mucha menor frecuencia e intensidad, los graves delitos cometidos en la lucha antiterrorista. Esta reprobación nos ‘mereció' el sambenito de equidistancia. Se nos acusó de equiparar a los agresores con los defensores. La lectura comparada que esperamos se realice un día logrará deshacer este descomunal malentendido.

Uriarte aporta llums a una història amb força ombres. Cal fer memòria d'episodis desconcertants, que el llibre no tracta. Recordem la perplexitat que va causar el president José María Aznar, quan davant micros i càmeres va declarar, solemne, que “ETA es un movimiento de liberación nacional”. ¿És moral fustigar des del PP i els seus mitjans un eclesiàstic a qui van encarregar una missió pacifista, i que mai ha definit ETA com ho va fer el nét de Manuel Aznar, nacionalista radical basc entre 1913 i 1917?

Uriarte persevera per la reconciliació, malgrat tot. Diuen que gat escaldat amb aigua tèbia en té prou. Com que Uriarte no és un gat (si ho fos seria un gat vell) no defalleix a exhortar que s'explorin vies intel·ligents que menin cap a una pau guiada, com diu, per una “sensibilidad evangélica que debería haber sido más fina y más activa con ‘todas' las víctimas”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia