Opinió

Ara torno

Si ho diu Moody's

Si ho diu Moody's és motiu perquè qualsevol diari important ho posi a la portada. Qui diu Moody's diu Standard & Poors o Fitch, és clar. I què diu ara Moody's: que “la secessió perjudicaria tant Espanya com Catalunya”; concretament, que “la possibilitat que Catalunya s'independitzi d'Espanya podria desincentivar la inversió estrangera i empresarial”. D'entrada, no es preocupin, no pateixin, perquè algú tan o més fiable com vostès com és el president Rajoy ha dit que la independència de Catalunya “no és possible”. Després, els hauria de dir aquell vell tòpic: si ho diu algú tan prestigiós com Moody's, qui sóc jo per qüestionar-ho. Doncs mirin, sí, els poso en dubte. Qui són Moody's, Standard & Poors i Fitch? Són les agències que acumulen el 90% del mercat d'avaluació i qualificació de països, bancs i empreses. Són suposadament privades i independents però treballen en règim d'oligopoli pel simple fet que són les institucions polítiques i els bancs centrals els que exigeixen que qualsevol entitat que vulgui operar en el mercat financer sigui qualificada per aquestes agències, de la qual cosa vénen els seus ingressos. Estan donades d'alta com a agència de periodisme (!?) i no estan subjectes, doncs, a les regles que tutelen les firmes d'auditoria, que, per exemple, han de respondre amb el seu patrimoni en cas d'una fallida que no hagin advertit. Les agències de qualificació, no.

La seva missió bàsica és: contribuir a millorar la informació als mercats sobre un determinat producte financer o el deute d'un país; i anticipar situacions de perill. Doncs Moody's, S&P i Fitch són les agències que van mantenir una qualificació de notable per al deute de Lehman Brothers fins al dia de la fallida, van atorgar la màxima qualificació a productes financers com les subprimes, no van anticipar la crisi bancària del 2007, no van avisar de la crisi fiscal europea consegüent, ni de la fallida de Grècia o de la d'Enron o de la de BP... I quan ja era tard, van anar a l'altre extrem: per exemple, el 2011 van baixar quatre esglaons de cop la qualificació de Portugal, precisament quan el govern ja havia fet la major part dels deures. I per acabar, només dues opinions de directius financers. “No són capaces d'analitzar i pronosticar amb objectivitat. I després agreugen les crisis. Treballen directament per a l'economia especulativa”, diu un. L'altre és més irònic: “Els tipus que no poden tenir una feina a Wall Street van a treballar a Moody's.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia