Opinió

Vuits i nous

Felip tercera via

El rei i els seus exegetes poden dir el que vulguin, però Joan Carles I ha dimitit per motiu de Catalunya. La salut? Fins ara no era cap problema perquè segons deien mantenia el cap clar. No li manté ara? L'abdicació és fruit d'una pulsió senil? Els problemes judicials de la seva filla i el seu gendre? No revertiran igualment en el nou rei, que és germà i cunyat dels encausats? La crisi econòmica? Què hi fa, aquí, la crisi econòmica si no és de competència reial sinó governamental? “El rei no se sentia amb forces.” Amb forces per fer què si és una figura institucional? No se sentia amb forces per anar a caçar o per assistir a la cerimònia d'inauguració dels mundials de futbol al Brasil? A més, no havíem quedat i la reina havia dit que els reis no abdiquen? Per què abdica un cap d'estat? Els caps d'estat, siguin reis o presidents de la república, abdiquen o dimiteixen per qüestions d'estat, com el seu nom indica, i aquí l'única qüestió d'estat que jo veig –la supervivència de la monarquia a banda– és la “qüestió territorial”, és el procés sobiranista de Catalunya que posa en crisi i en dubte l'Estat i el vol alterar o trencar. Representava que el procés sobiranista de Catalunya no havia de trastornar res sinó que es desinflaria per ell mateix i d'una manera natural per tornar als seus “cauces”, i de moment, després d'algunes sorpreses electorals i algunes presències majoritàries als carrers i carreteres, ha fet plegar un rei.

Amb Felip V –cinquè de Catalunya i sisè d'Espanya, no oblidem el còmput dinàstic català– tenim servida, doncs, l'“operació tercera via”, la famosa tercera via reclamada per Duran, per La Vanguardia, per El Periódico, per La Caixa, per tants empresaris i polítics catalans i espanyols de la tendència o el ram que siguin i per alguns caps d'estat europeus que no volen soroll a Catalunya o el volen controlat. Encara resultarà que La Vanguardia ha ajudat a desplaçar un rei. Quines coses s'han de veure. No ens hauríem de morir mai. Pere Navarro, un altre partidari de terceres vies, ja havia demanat que el rei abdiqués, fa uns mesos. Què sabia el líder dels socialistes catalans, amb tanta entrada al PSOE, que a nosaltres se'ns amagava?

Felip V de Catalunya i sisè d'Espanya, el rei de la tercera via. A veure com se'ns “aproxima”, com “arbitra”, si austrieja o borboneja, què ens diu per satisfer-nos, i si li fem cas. Tot això amb la Letícia pel mig. Hem de tenir en compte la Letícia, molt en compte. “Déjame hablar a mi.” De totes maneres, més amb compte han d'anar ells: ara ja saben que tenim la força de fer caure reis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia