Opinió

On és l'exemplaritat?

Un altre cop, el govern espanyol s'ha saltat els tribunals i ha anat pel seu compte

Si a alguna cosa ens té acostumat el ministre de Justícia espanyol és a adoptar decisions tan allunyades del sentit comú com pròximes als interessos de la seva formació. Per això, no hauria de sorprendre l'indult a un agent de la Guàrdia Civil que va enregistrar amb el seu mòbil, amb comentaris fora de to inclosos, l'agressió sexual d'un amic seu a una dona. Els fets van tenir lloc, ara fa tres anys, en un tren a Astúries i l'agent va ser condemnat, l'any passat, a una pena de sis mesos d'inhabilitació per a càrrec públic per omissió del deure de perseguir delictes. Dit amb altres paraules: es quedava sense feina. Doncs finalment tot ha quedat en una multa de 500 euros després que el govern l'hagi indultat. El ministeri que dirigeix Alberto Ruiz Gallardón es defensa davant les crítiques assegurant que tots els informes que havia rebut sobre el cas eren favorables. L'home va expressar el seu penediment i ni el ministeri fiscal ni la víctima es van oposar a la mesura de gràcia. Ras i curt. Potser caldria recordar al govern espanyol que els agents, quan entren al cos, es comprometen a guardar i fer guardar la Constitució i les lleis i a protegir l'exercici dels drets i llibertats dels ciutadans. I l'actuació de l'agent Manuel Arbesú González és molt lluny d'aquest compromís. Com es pot indultar un servidor públic que, lluny de fer la seva feina, que és protegir els ciutadans, no només no fa res per impedir un delicte sinó que, a sobre, se'n riu i ho enregistra amb el mòbil? Un altre cop l'executiu se salta allò que han decidit els tribunals– el Suprem va confirmar la sentència– i ha decidit pel seu compte. Perquè per molt que hi hagi informes favorables, hi ha una cosa que és l'exemplaritat, exemplaritat que es reclama a un servidor públic i a les màximes institucions que han de vetllar pel compliment de la llei. En aquest cas, com quan s'indulten polítics corruptes, no hi ha lloc per a la mesura de gràcia.

Havia oblidat que l'agent és fill d'un regidor del PP a Lena (Astúries), que va dur a terme una campanya de recollida de firmes en favor de l'indult del seu fill, entre les quals es troben la de nombrosos agents i comandaments de la Guàrdia Civil. Des del ministeri de Gallardón asseguren que això no hi ha tingut res a veure, però un altre cop el fantasma del favoritisme plana sobre una decisió escandalosa que diu molt poc del valor que se li ha de donar a fer complir la llei i també, i sobretot, a la seva idea del respecte a la dignitat de les dones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia