Opinió

Vuits i nous

Massa gent

Els de Berga es queixen que a la Patum d'aquest any hi ha anat massa gent, els menorquins de Ciutadella deploren l'excés de gent per Sant Joan i els de Barcelona ja fa temps que diuen que a la ciutat hi circula un volum impossible de gent, principalment turistes. Jo he estat tres o quatre vegades a la Patum, la primera el 1974, quan es parlava de “recuperar” les festes tradicionals després d'anys d'indiferència, i, l'última, fa cinc o sis edicions, potser més. Sempre hi he vist molta gent. Encara més: he pensat que l'èxit de l'espectacle descansa en bona part en la presència multitudinària. He vist fotos antigues de la Patum on no s'hi observa gairebé ningú. ¿Com es divertien els de les guites sense poder perseguir la gent per la barana de la rampa?¿Com s'entén el girar dels plens sense l'atapeïment corporal?

No he estat en canvi mai a Ciutadella per Sant Joan, però he vist la mateixa festa a Es Castell per Sant Jaume i a Maó per la Mare de Déu de setembre, quan vaig fer el servei a l'illa. No hi havia gairebé ningú. A l'enorme Esplanada d'Es Castell els cavalls no tenien qui els encabrités i tot plegat feia una mica d'angúnia. Això voldrien els de Ciutadella? Em sembla que no, i que com a la Patum l'enxovament humà és fonamental.

Divendres de la setmana passada vaig anar a fer el turista pel barri gòtic de Barcelona. Fer el turista vol dir dedicar el temps al passeig i la badoqueria. Com que el dia abans havia estat Corpus i alguns patis del barri ofereixen l'espectacle de l'ou com balla, vaig mirar si l'atrapava a l'Ateneu o a la catedral. Però a l'Ateneu l'ou havia deixat de ballar i el claustre catedralici estava tancat. Vaig passar pel carrer de la Canuda, vaig baixar per Petritxol, vaig entrar al Pi, em vaig perdre per Sant Felip Neri, vaig arribar a la plaça de Sant Jaume, on a l'ajuntament vaig tenir ocasió de contemplar els gegants i el bestiari de la ciutat, i quan ja me n'anava vaig localitzar un ou com balla al pati del Museu Marès. Hi havia, en tot el recorregut gent? Molta gent, molts turistes. Un tap.

Entenc la queixa. No molesta la gent sinó “massa” gent. Però em pregunto: si els tres llocs que dic ofereixen coses tan boniques i atractives i ens desvivim perquè siguin patrimoni material o immaterial de la humanitat, com volem que no hi hagi gent en demesia? O com es fa per embridar-ne el nombre? Sense comptar que un excés de minva, si es pogués aconseguir, seria vist com un fracàs o un senyal d'indiferència. Jo, si em volen escoltar, rondinaria menys, que de motius més importants per fer-ho en sobren, i disfrutaria dels dies festius i pròspers.

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia