Opinió

El timbal

Fòbia a la llibertat

Ja ens havien dit que la independència de Catalunya seria il·legal, com ho és la consulta del 9-N i ho va ser la Declaració de Sobirania del Parlament; però avui sabem que també és il·legal el Torneig del Tricentenari d'hoquei sobre patins que es juga aquest cap de setmana a Sant Sadurní d'Anoia. Així ho avisa el govern espanyol al català a través d'una carta del secretari d'estat per a l'Esport, Miguel Cardenal, a la vicepresidenta del govern català, Joana Ortega. El motiu de la il·legalitat és que el juguen les seleccions de França, Suïssa i Catalunya i un club, el Noia Freixenet. No cal dir que és un torneig amistós i que, per tant, el podrien jugar els solters del cantó suís de Lucerna contra els casats de la Padània i no passaria res, però es veu que a Espanya és “il·legal” perquè hi participa Catalunya i perquè a les seves samarretes hi portarà el lema “Catalans want to vote” (els catalans volem votar). Tot plegat molt subversiu i a més superpervers, perquè suposa –en paraules de Cardenal– una “instrumentalització política” que “ataca l'essència mateixa de l'esport” i “transgredeix l'esperit genuïnament esportiu dels esportistes”. De veritat que és entendridora la vocació del govern espanyol per segregar política i esport. Segur que, a partir d'aquesta declaració, mai més veurem el rei o el president del govern fotografiant-se al costat dels campions i medallistes; les seleccions deixaran de retre honors a la bandera d'Espanya, i l'Estat no dubtarà a mobilitzar totes les ambaixades, consolats, federacions i el Comitè Olímpic Espanyol per pressionar i si cal coaccionar les federacions internacionals –a Fresno (Califòrnia) encara al·lucinen– perquè obrin la porta a les federacions esportives catalanes; així més esportistes catalans podran cultivar el seu esperit, genuïnament esportiu, als campionats europeus, mundials i olímpics...

Senyor Cardenal, la fòbia a la llibertat que destil·len vostè i molts dels seus paisans, molt em temo que no té tractament. Però la bilis sí que es pot medicar. Així potser no diria tantes bajanades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia