Opinió

LA GALERIA

Girona és capital

Hem de tenir present que no es pot parlar de llibertat sense drets socials

La fantàstica i encisadora ciutat de Girona va tornar a ser protagonista el passat cap de setmana dels dies 11, 12 i 13 de juliol, amb motiu de les excel·lents jornades Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat, organitzades per El Punt Avui. La Florència catalana va tornar a ser capital, va tornar a gaudir i fer gaudir els visitants; i, sobretot, a encapçalar el rànquing del patriotisme cívic i la catalanitat integradora, en unes reeixides jornades –ja és el tercer any que se celebren– en què tot Catalunya es va sentir ben representada.

No hi ha dubte que a Girona, la llibertat i la dignitat formen un trinomi molt potent. Una trilogia que irradia esperança arreu de la nació catalana. Al meu entendre, més enllà de la idea del parc temàtic del sobiranisme, Girona és capital per molts motius; el més important: perquè podria ser perfectament la capital del nou estat català. I amb això no pretenc generar cap polèmica eixorca –ara que tots tenim tanta feina– ni vull provocar estridències, ni tampoc és la meva intenció incentivar un gironisme de curta volada; simplement constato que en els estats moderns la capital no és, necessàriament, la ciutat més poblada. En aquest sentit, Girona podria –pot– fer un paper molt destacat, ja que és una ciutat esplèndida, equilibrada, molt ben compactada i amb una regió, un hinterland de mar i muntanya, amb una molt diversa geografia física i humana. Tornant al trinomi (Girona, la llibertat i la dignitat) cal esmentar sense embuts que una idea bàsica d'aquestes jornades ha estat el fet que no es pot parlar de llibertat sense drets socials. Sempre hem de tenir present, com a argument primordial, que l'agenda nacional és inseparable de l'agenda social; és més, les dues agendes s'han de fusionar per combatre amb eficàcia l'agenda recentralitzadora del govern espanyol. Un altre aspecte important d'aquestes jornades és el punt anomenat “Catalunya s'obre al món”; és, en aquest apartat, on a Girona la catalanitat exuberant es fusiona, d'una forma màgica, amb l'europeisme sincer i l'internacionalisme ben entès. En síntesi, Girona és capital perquè és una ciutat, a escala humana, amb moltes oportunitats i possibilitats de cara al futur. Una ciutat capdavantera, que en els darrers anys ha esdevingut la capital del dret a decidir. Girona i El Punt Avui, una vegada més, han contribuït a vertebrar i irradiar un discurs, just i necessari, que ens ha de permetre emancipar-nos de debò i construir un país millor per a tothom.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia