Opinió

La consulta és una forma de persuasió

La qüestió de la independència és un tema de moda als mitjans internacionals, amb Escòcia i Catalunya com a exemples destacats. Fa pocs dies, el filòsof australià Peter Singer, professor de les universitats de Princeton i Melbourne, publicava al diari The Korea Herald un extens article titulat “Tenen les regions el dret a separar-se dels països?”. Singer, columnista habitual de molts mitjans asiàtics, sosté que la Unió Europea va apropar 28 països com mai abans, però paradoxalment va posar les coses més fàcils per a les nacions sense estat que volen esdevenir-ne. Cita els casos d'Escòcia i Catalunya i, curiosament, calcula que qui més patiria les conseqüències d'una eventual independència són els estats dels quals aspiren a separar-se: “La secessió d'Escòcia privaria el Regne Unit dels importants ingressos del petroli del mar del Nord, i Espanya també patiria per la pèrdua de les contribucions desproporcionades de Catalunya a la seva economia”. El professor Singer deixa clar, però, que la independència només pot ser el resultat d'una negociació, i mai d'un estirabot unilateral: “Si Escòcia i Catalunya esdevenen països independents, serà només perquè el Regne Unit i Espanya ho permeten. Tots els estats volen estabilitat, i no reconeixerien un nou estat que es declarés independent sense la conformitat de l'estat del qual se separen”. Finalment, l'article publicat al diari coreà explica quina és la funció d'una consulta o referèndum, a parer del filòsof australià: “Un referèndum és només una forma de persuasió cap al govern de l'estat. Una gran participació i una àmplia majoria a favor de la independència és com dir: mireu com ens sentim. Estem tan insatisfets amb l'statu quo que volem la secessió. Si voleu que ens quedem, heu de solucionar els greuges que han causat que una majoria vulgui marxar.”

Cada cop més lluny de Madrid

Gustavo Rentería és un columnista especialitzat en política internacional que publica habitualment en diferents diaris mexicans. En un article aparegut al rotatiu Hoy Tamaulipas, de Ciutat Victòria, a l'estat de Tamaulipas, Rentería explicava que “en totes les enquestes guanyen els independentistes, fins i tot en les que es fan fer des de Madrid. Els catalans volen formar una nació que no tingui res a veure amb la monarquia espanyola”. El periodista especulava amb el resultat del referèndum escocès i la seva repercussió a casa nostra: “La independència d'Escòcia no prosperarà i segurament l'impopular Rajoy aprofitarà el fracàs per dir als catalans que a Espanya passaria el mateix, però el cap de govern espanyol es toparà amb un mur: Catalunya està cada dia més lluny de Madrid a pesar de l'AVE.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia